Connect with us

Swing

Международни джаз проекти, много дикси и реге на Дикси Джаз Фест #9

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Интересни международни колаборации, дикси и реге проекти ще предложи на публиката си деветото издание на Дикси Джаз Фест – Велико Търново.

Класата в световния джаз идва на сцената на фестивала в Летния театър с проект, обединен около известния саксофонист Олег Киреев (Русия) и контрабасиста Бранко Маркович (Сърбия).

Пионер в уърлд и етно джаза в страната си, през 2008 г. Киреев е номиниран за наградите Грами с албума си Mandala. Изявява се на най-големите фестивални сцени в Швейцария, Великобритания, САЩ, Сърбия, Полша и много други.  На 31 май излезе новият му албум The Meeting, създаден в сътрудничество с Tom Harrell (тромпет), Keith Javors (пиано), Ben Williams (бас) и E.J. Strickland (ударни).

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“720″]federica-colangelo-mihail-ivanov[/media-credit]

Бранко Маркович пък е познат на великотърновската публика от 7-ия Дикси Джаз Фест, когато гостува с Kochetov Quintet (Сърбия). В продължение на две десетилетия той е контрабас-солист на Биг бенда на Радио-телевизия Сърбия (RTS), както и член на множество формации на сръбската джаз сцена от 1980 г. насам. Съосновател и артистичен директор на “North City Jazz & Blues Festival” в Косовска Митровица и „White Field Jazz Festival“ в Биело Поле (Черна гора). По време на кариерата си е свирил в комбо заедно с Чет Бейкър, Лари Коруел, Хорас Парлан, Вито Джорано Бени Голсън, Еди Хендерсън, Ранди Брекър, Майкъл Брекър.

Advertisement

Олег Киреев&Бранко Маркович квартет допълват Милован Паунович (пиано) и Лука Йовичич (ударни).

Международното джаз ниво на фестивала вдига и квартетът на пианистката и композитор Федерика Коланджело (Италия).  Опитът на Федерика като музикант се простира от композиране за класически ансамбли до аранжиране и свирене на джаз стандарти; основни елементи от двата свята се преплитат в музиката ѝ. Акуафоника е нейният авторски проект, чиито дебютен албума носи името „Private Enemy“. Албумът е отразен в едни от най-престижните издания за джаз в Италия и Холандия.

За новия албум ‘Chiaroscuro’, който излезе през май 2016, италианската пианистка и композиторка е в компанията българските си колеги: Александър Логозаров – китара, Борислав Петров – барабани, Михаил Иванов – контрабас. В този състав те ще гостуват във Велико Търново.

Истински диксиленд празник, без който великотърновската фестивалната сцена не би била същата, гарантират да създадат домакините от Royal Dixie Band и приятелите им от Alexandroff Ragtime Band, които се завръщат на сцената ‪Дикси Джаз Фест – Велико Търново навръх своята 30-годишнина. Бендът е основан през 1986 г. от Румен Александров (Roumen Fats Alexandroff ) – изпълнител на банджо и ръководител на състава, и през годините концертира в различни формации.  Музикантите са участвали във всички български джаз фестивали в София, Пловдив, Русе, Банско, Тетевен, Бургас и винаги носят много цвят и настроение.

Музикалната палитра допълват и Надя Тончева & Hot club de Plovdiv, които гостуват на Велико Търново със своя Gypsy Jazz Project.  В него участват Любомир Толумбаджиев-цигулка, Петър Койчев-китара, Момчил Ангелов-китара и Христо Минчев-контрабас. Пловдивските музиканти, заедно с гласа на Надя Тончева, познат от вокална формация „Траяна“,  ще пренесат атмосферата на 30-те години и джипси джаза в старата столица. Програмата включва стандарти в уникалния „джипси джаз“ стил, известен също като „цигански суинг“ или „джаз-мануш“ – един от най-живите и завладяващи стилове в джаза, създаден от белгийския виртуоз Джанго Райнхард.

Advertisement

Финалният концерт този път е специален поздрав за реге общността във Велико Търново от лицето на реге културата у нас Пламен Зафиров, по-известен с артистичния си псевдоним Zafayah.  Той е многостранен изпълнител, покриващ жанрове като руутс реге и дъб до денсхол, соул и е един от пионерите на реге музиката в България, както и съосновател на първия български реге лейбъл – Roots Rocket.  Носител е на наградата на най-големия реге фестивал в Европа (Rototom Sunsplash) за най-добра реге група (Roots Rocket) в Източна Европа за 2013 година.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“650″]zafiah[/media-credit]

Неотдавна Zafayah се присъедини към Music Clinic Records – музикален лейбъл, който стои зад някои от най-висококачествените продукции в България. “One in spirit“ е заглавието на неговия дебютен солов албум. Албумът е ко-продуциран от Zafayah и Антони „WahTony“ Рикев (Music Clinic Records). Повечето от песните са смесени от Dub Caravan (UK) и мастерирани от Med Dred (UK /Кипър).

По вече наложила се традиция фестивалът отделя специално внимание и на децата. За пореден път във Велико Търново ще гостува известният български тромпетист – Венцислав Благоев и проектът Джаз за деца с образователен концерт за малки и големи.

Всички са поканени да импровизират заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните стилове и музикални инструменти на 8 юли от 18:00 ч. в парк Марно поле.

През фестивалните дни старата столица отново ще бъде огласена от музиката на джаз автобуса на Royal Dixie Band, а центърът й отново ще бъде украсен с изложба от уникалните кадри, запечатани от майсторите на обектива от Великотърновския фотоклуб през годините.

Advertisement

Концертите на 7 – 9 юли (четвъртък, петък и събота) ще се случват на  сцената на Летния театър в парк Марно поле, а джем сешъните в клуб Мелон.

Фестивалът се реализира от Фондация „Дикси Джаз Фест” благодарение на изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България” и е част от Културния календар на Община Велико Търново за 2016 г.

Всички прояви в афиша на #9 Дикси Джаз Фест са безплатни за публиката.

Повече информация търсете на:

http://www.dixiejazzfest.com/

Advertisement

https://www.facebook.com/Dixie-Jazz-Fest-V-Tarnovo-149262358455239/

https://www.facebook.com/events/1616874678625631/

Continue Reading
Advertisement