Connect with us

Култура

„Митология на Япония“ ще бъде представена на 17 май

Avatar

Публикувано

на

на Япония

Въпросът за японската митология е бяло поле в нашата японистика и книгата „Митология на Япония“ от Братислав Иванов е първото цялостно българско изследване, посветено на тази тема.

Тя ще бъде представена на 17 май (сряда) от 18:30 ч. в книжарница Хеликон – Витоша (бул. „Патриарх Евтимий“ 68).

Митологията формира, или поне участва във формирането на дълбинните структури на всяка култура и в този смисъл може да се разглежда като своеобразен код за нейното разбиране. Митологичните представи за всемира живеят в подсъзнанието на носителите на дадена култура и се проявяват в изкуството и литературата, където се разпознават, осъзнато или не.

Не така протичат нещата при срещите с чужда култура. Когато представител на дадена култура и чужденец четат например една и съща книга, те възприемат прочетеното по различен начин, разпознават различни послания, а и някои от посланията изобщо не достигат до чужденеца. Езиковата компетентност се оказва недостатъчна, необходима е и културна компетентност, а тя започва с митологията.

Когато говорим за митологията, неизбежно възниква въпросът как тя се съотнася с религията. В съвременната наука е разпространено мнението, че митологията и религията са две тясно свързани системи, като всяка от тях запазва относителна автономност.

Advertisement

Основните митологични сюжети в Япония са свързани с шинтоизма, будизма и шинто-будисткия синкретизъм, възникнал в резултат на усилията на японския политически и културен елит за хармонизиране на отношенията между изконната и привнесената религия. Развитието на синкретизма преминава през различни етапи, но същността му си остава непроменена − японските божества (ками) и будите се представят като проявления на една и съща божествена същност.

Споменатите особености на японската митология, предопределят и начина, по който е структурирана книгата „Митология на Япония“ от Братислав Иванов, издателство „Изток-Запад“.

Continue Reading
Advertisement