Connect with us

Спорт

МОК присъди на Discovery и Eurosport всички права за излъчване в Европа на Олимпийските игри от 2018 до 2024

Avatar

Публикувано

на

Международният олимпийски комитет (МОК) днес обяви, че всички права за телевизионно и мултиплатформено излъчване в Европа на Олимпийските игри от 2018 до 2024 се присъждат на Discovery Communications, част от която е и Eurosport.

Днешната новина дава начало на дългосрочното партньорство между най-голямото световно спортно събитие, Олимпийските игри, и водещата международна медийна компания, Discovery Communications. С присъствие от средно 10 канала на всеки пазар и #1 европейски онлайн и ОТТ възможности за излъчване на спортни програми, Discovery и Eurosport ще постигнат по-голямо отразяване от когато и да е било, достигайки до над 700 млн. души в Европа. Покритието на Discovery и Eurosport ще бъде разширено значително чрез безплатно излъчване (FTA) и благодарение на иновативните си партньорства с оператори и дистрибутори, за да представят игрите по начин, невиждан досега. В свят, воден от излъчването независимо от мястото и времето, Олимпийските игри са безпрецедентното събитие на живо, което събира огромна аудитория и улавя световното внимание по начин, който продължава да бъде все по-значим за маркетолозите, дистрибуторите и зрителите.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах коментира: „Това е значимо споразумение за Discovery и МОК, и ние сме ентусиазирани да имаме за партньор Eurosport, Паневропейският дом на Олимпийските спортове. Това споразумение осигурява пълно покритие на Олимпийските игри в Европа, включително гарантира предоставянето на широко безплатно телевизионно покритие във всички страни. Discovery и Eurosport показват сериозна отдаденост спрямо Олимпийските игри, Олимпийските спортове и към бъдещето на Олимпийското движение. Приходите, които това дългосрочно партньорство ще генерира, ще бъдат преразпределени от МОК сред Олимпийското движение, за да подпомогнат развитието на спорта по света. Discovery и Eurosport също така са поели вълнуващ ангажимент за партньорство с МОК за създаването на нов Олимпийски канал на Европа. Този ангажимент преди всичко гарантира, че спортните фенове на стария континент ще имат възможността да се наслаждават, според собствения си избор, на отлично отразяване на Олимпийските игри и на Олимпийските дисциплини, едновременно в и извън времето на провеждането им.“

Президентът на Discovery Communications и главен изпълнителен директор Дейвид Заслав добави: „Днес е исторически ден за нас, след като гордо добавяме Олимпийските кръгове към портфолиото на Discovery Communications. Дългосрочният програмен ангажимент към президента Бах и МОК затвърждава позицията на Eurosport като лидер сред спортните канали в Европа и значително ще увеличи присъствието на Eurosport на всички платформи. С дългогодишната традиция на Eurosport  в излъчването на много зимни и летни спортни дисциплини, представени по време на Олимпиадите, добавянето на Олимпийските игри, най-великото спортно събитие на живо в света, е перфектно съдържателно и стратегическо допълнение. Но най-вече, това партньорство е вълнуваща победа за европейските фенове на спорта, защото ще им предоставим рекордно количество съдържание на различните ни платформи, за да гарантираме, че Олимпийският пламък ще гори  ярко през цялата година.”

Discovery придоби ексклузивни права, оценени на 1.3 млрд. евро, за излъчване по всички платформи, включително услугите за безплатно излъчване (free-to-air), телевизията с абонамент/платена телевизия, излъчване онлайн и на мобилни устройства на всички езици в 50 страни от Европейския континент. Съвместно с МОК и местните пазарни изисквания, Discovery се ангажира с излъчването на минимум 200 часа от Олимпийските игри и 100 часа от Зимните Oлимпийски игри на телевизии с безплатно излъчване по време на игрите. Discovery ще преотстъпи част от лицензионните си права на много пазари в Европа.

Advertisement

30-годишната история на Discovery като световен лидер в представянето на документално съдържание, осигурява уникалното позициониране на компанията и представя забележителни истории и герои, свързани с Игрите не само на всеки две години, но всяка година и то през цялата година. Тъй като почти половината от вълнуващото програмно съдържание на Eurosport е свързано с излъчване на Олимпийски дисциплини, комбинацията от силното му присъствие в зимните спортове, колоезденето, тениса и атлетиката, а сега и Олимпийските игри, ще позволи на Discovery и Eurosport да ангажира запалените фенове на тези ключови спортове 365 дни в годината. Discovery и Eurosport ще имат достъп до Олимпийските емблеми и до богатата видео библиотека и архивите на Игрите, за да затвърдят позициите на Eurosport като Паневропейски дом на Олимпийските спортове. Партньорите се съгласиха да си сътрудничат тясно и за внедряването на Олимпийския канал на МОК, възползвайки се от най-предпочитаната онлайн спортна дестинация – Eurosport.com и водещата услуга OTT, Eurosport Player.

Хуан Антонио Самаранч младши, изпълнителен член на борда на МОК и делегиран член на МОК по Европейските права за излъчване, коментира: „Радваме се, че стигнахме до това споразумение, което вярваме, че ще осигури фантастично отразяване на Олимпийските игри и на Олимпийските ценности до най-голямата аудитория в Европа посредством всички медийни платформи. Discovery и Eurosport ще осигурят представянето на Олимпийските игри през техните собствени телевизионни канали и медийни платформи, и където е възможно, чрез подлицензионните си партньорства с други радио и телевизионни оператори в различните страни. Феновете на Олимпиадата ще се възползват и от пълното цифрово покритие на водещите паневропейски регионални цифрови платформи на Eurosport.“

ДжейБи Перат, президент на Discovery Networks International, добавя: „Придобихме контрол над Eurosport преди година и предприехме дългосрочната мисия да дадем нов тласък и да засилим своите мрежи и име. Днешната новина е невероятно вълнуваща стъпка напред в тази посока. Несравнимата техническа сила на Eurosport и възможността да излъчва Олимпийските игри в 50 страни на 20 езика посредством различни платформи е важна победа за всички спортни фенове. Развълнувани сме да приемем за партньор един от най-разпознаваемите и силни световни брандове, който не само излъчва най-голямото световно събитие, но и споделя ДНК-то на компанията ни – да ангажира и вдъхновява хората, като същевременно ги забавлява.“

Споразумението важи за XXIII-те Зимни Олимпийски игри през 2018 г. и игрите на XXXII-та Олимпиада в Токио през 2020 г., както и за Олимпийските игри през 2022 и 2024 г., чиито домакини все още не са избрани.

Discovery и Eurosport се гордеят с неповторимия си капацитети възможности, за да излъчват Олимпийските игри на повече екрани, от когато и да е било. Със средно 10 канала на всеки пазар, местна инфраструктура и екипи на място в региона, и с 30-годишна история в създаването на невероятни герои и истории, Discovery и Eurosport ще представят най-великото спортно събитие като никога досега. Освен услугата за безплатно излъчване, платените телевизионни канали, Eurosport Player, DPlay, Eurosport.com и Eurosport 360, компанията ще предостави по-голямо покритие и неповторими преживявания на запалените фенове пред екраните.

Advertisement

Discovery придобива правата за всички държави в Европа, с изключение на Русия.

* Това включва следните държави: Албания, Андора, Армения, Австрия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финалндия, Франция**, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Косово, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Малта, Молдова, Монако, Черна Гора, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна, Великобритания**, Ватикана.

** 2022-2024 (във Франция и Великобритания). Правата за излъчване в тези държави вече са дадени за олимпиадите през 2018 и 2020 г.:

Франция 2018-2020: http://www.olympic.org/news/ioc-awards-broadcast-rights-in-france-for-2014-2016-2018-and-2020-olympic-games-to-france-t-l-visions/133019

Великобритания 2018-2020: http://www.olympic.org/news/ioc-awards-broadcast-rights-in-united-kingdom-for-2014-2016-2018-and-2020-olympic-games-to-the-bbc/168427).

Advertisement
Continue Reading
Advertisement