Connect with us

Култура

„Момчето с гълъбите” от автора на „Исав” – Меир Шалев!

Avatar

Публикувано

на

На 25 ноември излиза от печат „Момчето с гълъбите” на Меир Шалев, една от най-видните фигури в съвременната израелска литература!

Момчето с гълъбите“ (превод: Емилия Юлзари, Изд. „Колибри“) е хипнотичен разказ за две поколения, свързани с една непрежалима любов, в която брънката „Малчугана – Яир Менделсон” отначало само се загатва, докато постепенно се разкрива напълно – в самия край на творбата. Саможертвата на поколението, извоювало независимостта на младата държава Израел, не е забравена, но е отстъпила място на сложното и многолико съвремие, в което, макар и вече без посредничеството на гълъбите, любовта е все така търсена, губена и преоткривана. „Момчето с гълъбите” (2006) неслучайно е един от най-превежданите романи в израелската литература. С глас, който е едновременно закачлив, мъдър и изкусителен, авторът разказва история – универсална като войната и съкровена като крилато обяснение в любов…

Меир Шалев е сред знаковите имена в литературата на Израел. Автор е на 8 романа, седем книги за деца и няколко документални изследвания, като голяма част от тях са преведени на повече от 20 езика. Носител е на множество национални и международни награди – израелската „Бърнстейн”, италианската „Джулиета” за любовен роман, най-високото израелско отличие „Бренер” за Момчето с гълъбите, Националната американска награда за еврейска книга, престижните израелски награди „Прат” за цялостно творчество и „Нюман” за най-добър писател на годината, а през 2014 г. му бе присъдено званието Кавалер на ордена за изкуство и култура на френското Министерство на културата. Българската публика познава и романа „Исав“ – експресивна постмодерна сага, чиято нишка следва границата между мита и реалността.

За радост на читателите у нас Меир Шалев ще представи лично „Момчето с гълъбите” на 29 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”. Писателят пристига по покана на издателство „Колибри” и със съдействието на Посолството на Израел в България!

Continue Reading
Advertisement