Connect with us

EDM

Музикалният инкубатор COCOON през декември!

Avatar

Публикувано

на

Sven Veth

Свен Вет, снимка: PR

След като преди две години, за пръв път в България, пионерите на електронната култура у нас-METROPOLIS, ни направиха част от „приказната  джунгла“ COCOON, отново дойде времето, да се потопим в музикалните ѝ дебри. The Sound of The 16th Season турнето ще се спре в София на 04 декември 2015 в зала Христо Ботев.

Cocoon е институция, която е един от основните фактори, електронната музика и култура да звучат и изглеждат по начинa, по който изглеждат в момента. През далечната 1996 година Sven е инспириран да създаде нещо ново, растящо и развиващо се. След негова визита на едно представление в Берлин през 1994 година, той остава адски впечатлен и ентусиазиран. От тавана на залата висели пашкули пълни с вода.Те символизирали Метаморфозата, Развитието и Промяната. Това e началото на парти поредицата COCOON. Kонцепцията се разпространила из Германия, даже стигнала и до Северна Америка, но нещата не вървели както трябва и проектът бил замразен. През 1999 година проектът Cocoon рестартира. Този път не само като парти поредица, а като звукозаписна компания и booking агенция. Това е началото на огромното влияние на COCOON.

Точно, когато комерсиалното звучене започва да се налага на „музикалния остров“ Ибиза, клуб Амнезия предлагат на Sven да прави партита при тях, всеки понеделник. Идеята за концептуална му парти поредица променя музикалния остров. А и не само него. Променя цялата електронна култура и звучене. Тези тематични събития създават собствена околна среда. “Музикална джунгла“, изградена от звук. Джунгла, в която се потапяш, тя те обгръща като пашкул, завърта те из своите дебри и ти дава невероятния шанс да „излетиш“-нов от нея. Като току що пробила пашкула си пеперуда, готова да открие нови музикални хоризонти. Този музикален инкубатор създава едни от най-големите имена, издавали парчета за лейбъла или просто вдъхновени от идеята. Имена като Loco Dice, Dubfire, Martin Buttrich, Guy Gerber, Roman Flügel, Richie Hawtin, Marco Carola и много други. Днес по-голямата част от тях имат собствени лейбъли, парти поредици и тн., но все още оказват чест на Таткото, свирейки на неговите събития. Освен като „инкубатор“ за таланти, COCOON е една от най-продуктивните музикални институции, с невероятно качествена и количествена колекция. С усет към новото и иновативно звучене, но и е „стабилен“ и „надежден“ мост, препращащ ни към корените на тази култура.Музикалният усет и находчивост личат във всяко събитие, в което Sven има участие. Веднага си проличават връзката между Старото и Новото. Предстоящото събитие в София не отстъпва по абсолютно нищо на всички останали събития от поредицата. И този път „Папа“ пристига с нови артисти, идващи за първи път в България. Ярки и типични представители на електронната култура в техните държави.

[media-credit name=“ Carola Pisaturo, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]CarolaPisaturo_03[/media-credit]

Красивата италианка Carola Pisaturo e общ „продукт“ на най-ярко изявените електронни градове в Италия – Рим и Неапол. Събрала най-доброто от двата града – усет към живота, красотата и музиката. Тя притежава типичната италианска страст към живота. Благодарение на страстта си към музиката и красотата, Carola успява да създаде уникално звучене, подкрепено с невероятна техника и присъствие на сцената. Емоциите, които тя създава са преливащи и дълбоки. Смесица между духовното и спиритуално начало, и най-чистото чувство, което може да създаде електронната музика – щастие и любов. Музиката далеч не е единственото нещо, което я движи през живота. Културата и артистизмът са огромна част от нейното битие и разбирания. Участвала е в aудио-визуален проект на Nike през 2009 година, взима участие и в музикалната академия на Red Bull в New York с oбщ проект с МоМА PS1, търсещи млади артисти, които да изготвят корици за изданията ѝ за собствения ѝ лейбъл- Claque Musique. Лейбъл, чиято продукция и звучене могат да се определят като дълбоки, хипнотични и даже психеделични. Пълно отражение на нейните сетове, които са смесица между тек хаус с фънки звучене, на моменти преливащи до дълбоко техно. Едно невероятно попълнение към редиците на Cocoon.

Advertisement

[media-credit name=“Maurizio Schmitz, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Maurizio Schmitz[/media-credit]

Maurizio Schmitz е роден в Бон. Наполовина италианец, той е силно повлиян от културата на страната с изключително сериозно отношение към електронната музика.  Неговото увлечение започва в началото на 90те и не спира до ден днешен. През 1996 година става резидент на афтър партитата в небезизвестния клуб Labor в Мюнхен. След различни резидентни прояви в други клубове, идва моментът, в който той отваря собствен такъв – Mauromusica. Всъщност чрез него става първият му досег с Cocoon във Франкфурт. “Пашкулът“  успява да трансформира и промени и него. Благодарение на това, той става популярен и извън Германия, благодарение на подкрепата на Sven, който настоятелно го промотира на своите събития. По душа Maurizio е тип „маратонец“, той предпочита дългите сетове. Напредничавият му ум и дух имат нужда от време, за да развият, трансформират и пресъздадат визията си за електронна музика. В неговите сетове има градация – от ambient звук, до психеделичен хаус с минималистини елементи, до техно в пиковите часове на нощта. Герой, който тепърва ще развива „безкрайната си самоличност“…

Футористично насоченият характер на COCOON проличава блестящо и сега. Списъкът с артисти в София съдържа всичко – от абсолютната класика в електронната музика и техно културата- Sven Väth, до новото и различно начало, трансформиращо и градящо бъдещето на същата тази култура – Carola Pisaturo и Maurizio Schmitz. Събитие, което е рядкост в България. Събитие, което предоставя „различният поглед и звук“ над нещата. Събитие, което е създадено от напредничаво мислещи хора, за напредничаво мислещи слушатели.

Ще се видим на поредния възпитателен METROPOLIS на 04.12.2015 в зала Христо Ботев.

Continue Reading
Advertisement