Connect with us

Класическа

Музикални пейзажи на славянската душа тази вечер в Градската галерия

Avatar

Публикувано

на

С посвещение на 60-годишнината на Красимир Тасков е днешният концерт от фестивала „Варненско лято“. Тази вечер, 17.07.,  в Градската художествена галерия уважаваният пианист и композитор ще представи заедно с виолончелистката Лора Маринов програма, пресъздаваща музикалната чувствителност на славянския натюрел. Събрана под мотото „Пейзажи на славянската душа“, тя включва Адажио и Пролетен валс из Балетна сюита № 2 на Шостакович, Соната за виолончело и пиано № 2 на Мартину и Соната за виолончело и пиано сол минор оп.19 на Рахманинов.

Концертът във Варна, който е част от фестивалния модул „Музикална лаборатория“, ще даде премиерна сцена за новата творба на Красимир Тасков „Съновидение“.

Утре отново в галерията пред варненската публика ще излезе с пиано рецитал Юлиян Горус, който е подготвил една приятна програма от популярни произведения – Фантазия до минор KV 475 от Моцарт, Соната № 21 оп.53 Валдщайн от Бетовен, Des pas sur la neige (Стъпки по снега) и La fille aux cheveux de lin (Момичето с ленените коси) от Дебюси, и Соната № 2 си бемол минор от Шопен.

Началото на концертите днес и утре в Градската галерия е от 19:00.

Билетите са на цени от 5 лв., със специални намаления за ученици, студенти и пенсионери, и могат да се купят от касата на Градската художествена галерия.

Advertisement

ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Красимир Тасков, пиано

Красимир Тасков (1955) завършва ДМА „П.Владигеров” София с композиция и пиано. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув и проф. Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру от Румъния.

Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано – Сантандер – Испания, „П.И.Чайковски” – Москва, и композиция – Токио 1991, 1995, 1999 – І награда, 2002 за дуо пиано; Пловдив – І награда на националния конкурс за Концерт за кларинет и оркестър в 7/8, I награда на националния конкурс „Елиас Канети“ за оркестровата му творба „Мнимият оратор“, има призови награди от международни конкурси у нас и чужбина за камерни и хорови творби и др.
През 1984 г. неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Автор е на редица симфонични творби, сред които са Концерти за пиано, за цигулка, за обой, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни, вокални, хорови творби, на операта-бурлеска “Царе на белите”, често изпълнявани както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия,САЩ и др. Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за дуо пиано, Б. Мартину – Пиеси и цикли за чело и пиано, авторски CD).

Advertisement

Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Бил е член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Красимир Тасков е преподавател, професор в НМА „П.Владигеров“ София по композиция и пиано (завеждащ катедрата по композиция).

Лора Маринова, виолончело

Българската виолончелистка Лора Маринова е наградена с пълна стипендия за целия курс на обучение в Guildhall School of Music and Drama – Лондон, в класа на проф. Стефан Попов.

Завършва с отличие бакалавърска  и магистърска степен за изпълнителско майсторство.

Изнася многобройни самостоятелни и камерни концерти в Royal Albert Hall, Wigmore Hall, St. Martin-in-the-Fields (Лондон), Victoria Hall (Щвейцария).

Advertisement

Участва на международните фестивали “Casalmaggiore”- Италия, Лондонски фестивал на българската култура, “Дни на камерната музика” – Габрово, ММФ “Варненско лято”, “Аполония”, Новогодишен музикален фестивал – София.

През 2013 г. Лора е поканена да участва в “Международната музикална академия Менухин”, Гщаад (Щвейцария), където свири с “Camerata” ансамбъл и получава уроци от Максим Венгеров.

Сред многобройните й отличия са първите награди от конкурсите “Светослав Обретенов”, “Немска и австрийска музика”, “Чешка музика”, Международен фестивал “Надежди, таланти, майстори” и др. Лауреат е на конкурсите Premio Citta’Di Padova, Premio “Francesco Geminiani” – Италия. Печели награди на London Philharmonia Orchestra / Martin Musical Scholarship Fund и Sydney Perry Foundation – Лондон.

През 2009 г. Лора е приета с конкурс в Southbank Sinfonia Оркестър (Лондон), където работи като водач при съвместни проекти в Английския национален театър, Кралската опера, Queen Elizabeth Hall. Двукратно награждавана с годишната стипендия за класическа музика на фондация “Райна Кабаиванска”.

Лора е солист на Варненския симфоничен оркестър, West London Sinfonia оркестър – Лондон. Записва за БНТ, БНР, BBC-Radio 3, Classic FM – Лондон и е редовно канена да свири с “All Souls” оркестър като първо чело в Royal Albert Hall – Лондон.

Advertisement

Юлиан Горус, пиано

Юлиан Горус е роден през 1978 г. във Варна. Завършва пиано в консерваторията Петер Корнелиус в Майнц при проф. Шамшула.През 2003 г. той пробива на музикалната сцена, след като в рамките на един месец печели два международни конкурса: межднародния пиано конкурс в Бремен и няколко седмици по-късно конкурса „Ференц Лист“ във Ваймар. Допълненително Юлиан Горус печели и наградите на публиката,  както и призовете за най-добри изпълнения на задължителните пиеси, изисквани от конкурсите.

Юлиан Горус  учи в родния си град Варна при Елисавета Стоянова. След завършването на обучението си в Майнц, той получи значителна подкрепа и насърчаване от Николас Лахузен в Бремен и Андраш Хамари във Вюрцбург. Взема участие в майсторските класове, водени от Гюнтер Лудвиг (Германия), Пoл Ван Нес (САЩ), Жермен Муние (Франция), Джеръм Роуз (САЩ), Лилия Силбeрщайн (Русия) и Лесли Хауърд (Великобритания), черпи опит и от унгарския пианист Ференц Радош.

През декември 2008 г. той се дипломира с отличие във Висшето музикално училище „Ференц Лист“ във Ваймар, като негов учител е пианистът и ректор Ролф-Дитер Аренс.

През октомври 2009 г. и 2012 г. Юлиан Горус е член на журито на конкурса в Бремен, а през 2012 г. е в журито и на пиано конкурса в Гюмюшлюк, Турция. Ръководи майсторски класове в Германия, Турция и Англия.

Advertisement

Юлиан Горус има концерти в рамките на Бетовеновия фестивал в Бон, Джина Бахауер фестивал в Сoлт Лейк Сити, на ММФ „Варненско лято“, „Европейско Лист турне“ със спирки в Утрехт, Будапеща, Париж и Ваймар, прави рецитал на прочутата „Пиано пролет“ в Дойчландсберг, Австрия, както и концерти с утвърдени оркестри и диригенти.

През май 2011 г. излиза негов компакт диск с целия цикъл „Ане де Пелеринаж“ от Лист.

От 2010 г. Юлиан Горус е ръководител на катедрата по пиано в Музикалното училище „Фердинанд Фогел“ в околия Щендал.

Подробности за програмата на фестивала могат да се открият в сайта на ММФ „Варненско лято“

ММФ „Варненско лято“ е основан през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Организира се от Община Варна – дирекция „Култура и духовно развитие“ и e под патронажа на кмета на Варна. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с партньорството на Гьоте Институт, НУИ „Добри Христов”, Solvay Sodi, хотел Капитол, хотел Черно море, M Tel , Летище Варна, ресторант Бодега, верига Happy, клуб Mentol, минерална вода Бачково. Медийни партньори на фестивала са БНР, БНТ, Радио Варна, РТВЦ Варна.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement