Connect with us

Култура

„Мъже без мустаци” от Братя Мормареви – децата на бурното време

Avatar

Публикувано

на

Мъже без мустаци корица

Излиза ново издание на романа „Мъже без мустаци” от класиците на българската детска литература Братя Мормареви, за да върне спомена за смелостта и непокорството на родителите на днешните родители – някогашните деца.

Авторите на някои от любимите класики в златния фонд на българската детска литература –„Войната на таралежите”, „Васко да Гама от село Рупча”, „Лили”Братя Мормареви се завръщат отново с „Мъже без мустаци” за да докажат, че някои истории нямат възраст.

Романът за деца „Мъже без мустаци“, излязъл през 1986 г., възкресява първите години след Втората световна война, когато в България всичко, наистина всичко се променя. А на фона на политическия ураган четири деца с безгранично въображение влизат в ролята на квартални детективи.

Във възрастта, в която торба откраднати наполеони не са по-важни от шепа гумени отпадъци, един радиоапарат може да се превърне в цял нов свят. Заподозрени се разхождат на свобода, съмнителни пакети, съдържащи великденски козунаци, сменят собствениците си, крадци отмъкват документи, а някъде по старите тайници се укрива зъболекарско злато.

Светът на Братя Мормареви е населен със смели таралежи, които воюват за баскетболното игрище между блоковете, с храбри мореплаватели, които приключенстват по моретата, и неудържими деветгодишни момичета на име Лили, които могат да обърнат цялата държава надолу с главата. Но в „Мъже без мустаци” – екранизиран в телевизионен сериал, показан години след излизането на книгата – всичко се променя освен детството. Детството е вечно.

Advertisement

„Мъже без мустаци” – шеметна история с цяла лавина от приключения от класическия тандем Братя Мормареви, излиза в ново издание за децата на някогашните деца. Несъмнено някои таралежи се раждат с повече бодли от други – но дяволитото непокорство винаги побеждава над всяко зло.

Continue Reading
Advertisement