Connect with us

Общество

Мъже обуват токчета, за да „извървят километър в нейните обувки“

Avatar

Публикувано

на

16675 253192394855323 656756354 n
На 18 март (събота) от 11 ч. пред НДК ще се проведе за пети път в България международната кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Шествието ще бъде последвано от филмова прожекция и изложба в подкрепа на посланията на кампанията. Организатори са Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Съвет на жените бежанки в България, представителство на Върховен комисариат на ООН за бежанците, с любезната подкрепа на Национален дворец на културата и кино Люмиер Лидл.
Тази година зад каузата застава и Рут Колева, която ще води събитието, а за участниците, които ще се състезават с обувки на висок ток, организаторите ще предоставят специални билети за благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“. Добре дошли са всички, съпричастни към борбата с насилието над жени, както и всички любопитни да научат повече как да разпознаваме и реагираме на различните форми на тормоз. Токчетата не са задължителен атрибут, но доброто настроение е!
Организаторите отново призовават мъжете да изразят своята солидарност с пострадалите жени и да кажат “Не на насилието!”. Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28% от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани (56%) не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите. Тези стряскащи статистики разкриват мрачната реалност на над милион жени в България, затова категоричното противопоставяне и осъждане на домашното насилие са по-актуални и нужни от всякога. В знак на подкрепа с жертвите на насилие и за да отбележи предстоящото шествие, във вечерта на 17-ти март фасадата на НДК ще бъде осветена в розово.
С шествието организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. „Истанбулска конвенция“ – единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите. И в трите сфери тя дефинира богат набор от мерки. Например, в сферата на наказателно преследване на извършителите тя изисква криминализиране на психологическото насилие, преследването, физическото насилие, сексуалното насилие, принуждаването към аборт и др. Някои от тези деяния са престъпления по българския Наказателен кодекс, но други не са.
 
Благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“ е естествено продължение на шествието „Извърви километър в нейните обувки“ и ще се състои на 31 март от 18.30 ч. в кино “Люмиер Лидл”. Филмът представя редица интервюта и срещи с разтърсващи лични истории, които разкриват шокиращите последици от постоянния натиск над момчетата да крият чувствата си и да се държат като “истински мъже”, което се превръща в катализатор за създаването на насилници.
В деня на прожекцията зрителите ще имат възможност да присъстват и на софийската премиера на благотворителната изложба „Истинското лице на насилието“. Изложбата се състои от 19 авторски интерпретации на 13 български илюстратори и творци по темата. Всичките те бяха участници в конкурс на Български фонд за жените, част от кампанията „#Всеки4ти“, чиято цел беше да измести фокуса на обществено внимание от жертвите на насилие към насилниците.
Места за прожекцията на „Маската, с която живееш“ и за представянето на изложбата „Истинското лице на насилието“ могат да бъдат запазени през Eventbrite. Събитието е благотворително, но окуражаваме зрителите да направят малко дарение в подкрепа на програмите на Български фонд за жените за борба с насилието, основано на пола, и домашното насилие. Повече за конкретната работа на Фонда на bgfundforwomen.org.
Continue Reading
Advertisement