Connect with us

Общество

Над 200 събития в 13 града отбелязват петата Нощ на театрите в България

Avatar

Публикувано

на

Theatres night 4

снимка: ПР

Програмно съдържание с над 200 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград и ще предложи петото издание на Нощ на театрите. Тази година  инициативата ще е двойна на 4 и 5 ноември и така ще отбележи своята пета година в България. Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от платформата и ще представят своите продукции в над 80 локации  (театрални зали,  галерии,  кина, клубове) в 13 града.

Театрите и залите в градовете-участници ще бъдат домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 9-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Theatres night 6

Няма да липсват и съдържания, продуцирани специално за Нощта, сред които са и превърналите се в традиция – проект „Нощни персонажи“ с фотографии на Диляна Флорентин и дискусия „И утре ще има Театър“ (Народен театър „Иван Вазов“, 1 ноември, 19 ч., вход свободен) с участието на Галин Стоев, Христо Мутафчиев, Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Гергана Иванова (The Smarts). Ованес Торосян подготвя авторски моноспектакъл – “Harlem Shake”, който ще има своята премиера в Пловдив на 3 ноември (Народна библиотека „Иван Вазов“, 19 ч.) и в София на 5 ноември (Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“, 15 и 17 ч.). Японският формат Pecha Kucha night ще предизвика Владо Карамазов, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Деян Ангелов и Ива Дойчинова да разкажат за „Моите 5“ в рамките на 400 секунди (Клуб „Ялта“, 2 ноември, 19:30 ч., вход свободен).

Посланици на петата Нощ на театрите станаха актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Елена Телбис и световноизвестният български диригент Максим Ешкенази. Всички те са двойни в специалната фотосесия „Нощни персонажи“, която засне топ фотографа Диляна Флорентин. Фотографиите с двойните актьори са в Народния театър (фоайе на Камерна сцена), Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ (етаж 2), Драматичен театър – Пловдив и в Mall Plovdiv.

Advertisement

Цялата програма на инициативата е в сайта (http://theatresnight.org/events), Фб страницата (https://www.facebook.com/TheatresNight/) и в безплатното мобилно приложение на Theatres night.

Базови организатори на Нощ на театрите са Фондация „Арт проджектс” (www.artprojects.info) и Фондация „Асоциация Информбюро“.

Нощ на театрите 2017 е част от Програма „Културен календар“ на Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България, Съюза на артистите в България, MINI, КЦМ Пловдив, RIU Pravetz, The Smarts и Shoot. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”, а генерален медиен партньор е BTV Media Group.

Continue Reading
Advertisement