Connect with us

Култура

Над 300 души на премиерата на „Измамата „Сан Стефано“ от Иво Инджев

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Въпреки непредвиденото лошо време малко след 18:30 ч. на 9 юли 2018 г. зала „Витоша“ на хотел „Маринела“ се оказа препълнена от многобройните желаещи да се запознаят с мащабния труд на журналиста, политически коментатор, бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и блогър Иво Инджев„Измамата „Сан Стефано“, която се превърна в една от най-търсените и дискутирани книги на пазара от момента на излизането си.

Пред събралите се над 300 души бившият народен представител и български политик Асен Агов благодари за това впечатляващо изследване, което се оказва изключително нужно в днешно време.

„Една от причинитe да започна тази книга беше интервю на един обслужващ руската пропаганда човек, който миналата година заяви, че пише книга за граф Игнатиев като за баща на българската нация. Когато прочетох интервюто, това окончателно ме взриви“, сподели самият автор.

Иво Инджев разказа още, че му е отнело няколко месеца, докато открие записките на Игнатиев, които се простират в 843 страници. Той изтъкна и истинската цел на Русия по време на войната, останала в нашата история под името Освободителна – позиция, която обосновава в книгата си.

снимка: ПР

Advertisement

Целите на Русия са напълно ясни – Проливите, както и да не бъде допуснато европейско влияние в България и българите да бъдат „оръдие в ръцете на Русия“, както Игнатиев се изразява“, допълни Инджев.

„Измамата „Сан Стефано“ прави прецизна дисекция на периода, разглеждайки детайлно фактите и заблудите, дали основа на представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата „уж вечно влюбени през вековете“ народа.

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, Иво Инджев маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта.

Continue Reading
Advertisement