Connect with us

Музика

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ празнува 95 години от основаването си

Avatar

Публикувано

на

Тържественият концерт по повод 95-тата годишнина на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“  ще се състои днес от 18 часа в залата Академията на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94.

В празничната програма ще вземе участие Академичният симфоничен оркестър под диригентството на проф. Пламен Джуров. Солисти ще бъдат студенти и докторанти, носители на престижни международни и национални награди. Ще прозвучат емблематични творби от българската и световната класика – Л. Пипков, Ал. Райчев, Г. Доницети, Ф. Шуберт, Дж. Пучини и разбира се на патрона на Академията  Панчо Владигеров. Ще прозвучи и химнът на Консерваторията „Тържествени фанфари“,  написан специално за НМА от академик Васил Казанджиев.

„Бих искал да честитя тази значима годишнина на всички, които сме възпитани, работили сме или работим тук, на всички членове на  музикалните институти в страната, както и на нашите възпитаници, които в момента се обучават в НМА „Проф. П. Владигеров“!“, казва ректорът проф. д-р Димитър Цанев.

„Позволявам си да честитя този дълъг творчески разцвет и на всички приятели и ценители на музиката! По един или друг начин, посещавайки нашите симфонични зали и оперни театри, те са се докоснали до тази история, защото изумителното изкуство, на което са се насладили, майсторството, от което са се възхитили, е било подготвено в огромната си част първо от средните музикални училища, а след това, в своята зрелост и пълнота, от НМА „Проф. П. Владигеров“. Това е не само история на нашето висше училище, а история на формирането и престижа на висшето музикалното образование в България и на българската музикална култура!“ –  споделя проф. д-р Димитър Цанев.

Безспорен е авторитетът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.  Във висшето училище почти век своето професионално образование получават певци и инструменталисти, хорови и оркестрови диригенти, оперни режисьори, композитори, музиколози, музикални и балетни педагози, звукорежисьори.  В настоящия момент се изучават общо над 40 специалности в различните образователни степени – бакалавър, магистър и доктор. А нейните възпитаниците се реализират професионално във всички сфери на музикалната култура и образование у нас, и по света.

Освен висше училище, Музикалната академия е и значимо национално културно средище, чиито разностранни творчески инициативи винаги са белязани с висок престиж и обществено признание.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement