Connect with us

Култура

Незабравима история за любов, страст и предателство в имението Ашфорд

Avatar

Публикувано

на

Ashford

Лорън Уилиг създава незабравима история за любов, страст и предателство. Авторката, нашумяла в България с посветения на изкуството на прерафаелитите роман „Онова лято“, и този път отвежда ярките си героини и читателя на пътешествие през времето и три континента. От бляскавите бални зали на британското висше общество преди Първата световна война, през небостъргачите на Ню Йорк в края на XX век, до напечените от жаркото екваториално слънце хълмове на Кения през двайсетте години.

Според самата авторка романът е „нещо като среща между телевизионния сериал „Имението Даунтън“ и филмовата класика „Извън Африка“.

В началото на XX век малката Аделин остава сираче и е отгледана в огромно английско имение от семейството на чичо си, граф Ашфорд. Макар красивата й братовчедка Беа да е своенравна и бъбрива – пълната противоположност на сериозното, тихо момиченце, двете стават по-близки от сестри. Но Първата световна война променя Европа завинаги и поставя на изпитание привързаността на двете млади жени, докато един ден болезнен скандал ги запраща на различни континенти…

„Замислих се за щетите от Първата световна война – цяло едно поколение се е опитвало да осъзнае и приеме станалото, да преоткрие смисъла или поне да удави кошмарите си с достатъчно джаз и алкохол. Прекарах доста време в проучване на Англия от началото на миналия век и на живота на емигрантите в Кения през 20-те години, но най-много ме заплени самата война, защото ако не разбираме нея, не бихме могли да разберем промяната у тези хора, техните реакции и поведение. Първата световна война и социалните катаклизми след нея променят необратимо живота на тримата ми главни герои.“

В наши дни младата адвокатка Клементин Евънс е посветила живота си изцяло на работата и безкрайните часове в службата са я отчуждили от годеника и близките й. На празненството по случай 99-ия рожден ден на любимата си баба Ади тя се натъква на фамилна тайна, която пробужда любопитството й и я въвлича в пътешествие назад към миналото.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement