Connect with us

Литература

Непознатата Сирия – премиера на „Убийството на една революция” от Руслан Трад

Avatar

Публикувано

на

Трад снимка

снимка:ПР

Две седмици след излизането си „Убийството на една революция” от Руслан Трад се превърна в първия български журналистически текст, посветен на сирийската гражданска война и разглеждащ нейната предистория в политически и личен контекст. През призмата на събитията до края на 2016-а и началото на 2017 година и чрез разказите на стотици потърпевши книгата е не просто в хроника на войната в Сирия, а в историята на страна, която се променя завинаги.

На 12 юли 2017 г. от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” в разговор-дискусия, посветен на наболелия проблем, авторът Руслан Трад и журналистът Георги Милков ще се опитат да разгледат причините за протестите в Сирия през 2011 г.  – защо те се превръщат в може би най-кървавия съвременен военен конфликт, как демократичната опозиция бе заменена и по какъв начин една революция бе убита още в зародиш.

Двамата ще разгледат и малко известни факти в България за връзките на режима на Асад с терористични и ислямистки организации, с крайнодесни европейски партии и с паравоенни структури, за ролята на мафията в търговията с оръжие, петрол и антики в региона, за неразбирателствата между Русия, Иран и сирийското правителство, както и за експанзивната политика на Техеран, с която системно бива променян етническият и религиозен облик на големи части от Сирия.

Очакваме ви на 12 юли 2017 г. от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”!

Advertisement

Руслан Трад е сред водещите български анализатори, когато става въпрос за събитията в Близкия изток и Северна Африка. През блога си и публикациите си в различни издания той следи отблизо процесите в региона. От около година той и колегите му от журнала за военни конфликти De Re Militari следят ежедневно военните действия в Сирия, Ирак, Афганистан и Либия.

Continue Reading
Advertisement