Connect with us

Култура

„Никой не ме чу“: Бърни Мейдоф и неговата схема на Понци

Avatar

Публикувано

на

web_ruk-140x215coverВ „Никой не ме чу“ (ИК „Изток-Запад“), същински финансов трилър, американският финансист Хари Маркополос разкрива възникването и разгръщането на най-мащабното финансово престъпление, познато на човечеството – действащата учудващо много години пирамида на Бърнард Мейдоф.

В края на 2008 г. светът стана свидетел на най-голямата финансова измама в историята. Главният герой е високоуважаваният съосновател, бивш председател на НАСДАК, собственик на една от най-успешните брокерски къщи на Уолстрийт, известният нюйоркски филантроп Бърни Мейдоф. Той се изхитрява да вдъхне живот на най-обикновена схема на Понци (кръстена на Карло (Чарлс) Понци, чиновник в Бостън, който създава първата в историята пирамида), в която привлича 65 млрд. долара от 398 фонда и компании за управление на активи, включително парите на еврейската общност в САЩ и редица кралски фамилии от Европа. В изумителната си книга „Никой не ме чу“ (с подзаглавие „Истински финансов трилър“) щатският финансист и информатор на Комисията за ценни книжа и фондови борси Хари Маркополос – човекът, чийто екип безуспешно се опитва да спре най-голямото престъпление във финансовата история в продължение на девет години – разказва историята на мащабната финансова пирамида, разкрива факти и прилага документи, с помощта на които не само проследява в детайли случая, но и изважда на бял свят невероятната некомпетентност и липсата на ефективен контрол от страна на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси.

Авторът на предговора Дейвид Айнхорн цитира думите на видния американски бизнесмен Уорън Бъфет, който казва: „Когато приливът се оттегли, се вижда кой плува гол.“ Идеята на ефективния контрол, допълва Айнхорн, е да бъдат спрени онези, които плуват голи – още преди отливът да е настъпил.

„Никой не ме чу“ е голата истина за измамата на хиляди хора, което Маркополос се опитва да предотврати в продължение на девет години, но никой не му обръща внимание. Това е книга, която излага на показ некомпетентността на правителствените служби на САЩ, преплела се с редица престъпни съглашателства, които промениха живота не само на доверилите се на Бърни Мейдоф, но и облика на финансовата система в света.

Роденият в Ери, Пенсилвания, Хари Маркополос получава бакалавърска степен по бизнесадминистрация от университета „Лойола“ в Мериленд, а после постъпва в „Бостън Колидж“, където завършва магистратура по финанси. За 17 години служба в резерва на Националната гвардия на щата Мериленд и в Армейския резерв Маркополос е командвал военни от всякакъв ранг – от младши лейтенант до майор. През 1996 г. получава първото си назначение като дипломиран финансов анализатор, а през 2008 г. – като сертифициран следовател на злоупотреби. В периода 2002–2003 г. работи като председател и главен изпълнителен директор на Бостънското дружество на финансовите анализатори, което има 4000 членове. Член е и на ръководството на бостънския филиал на Международната асоциация на специалистите по управление на риска и на Алианса за използване на количествен анализ в приложните финанси, образованието и знанието, в лекционната група за количествените методи във финансите. Работи като портфолио мениджър по финансови деривати в „Рампарт Инвестмънт Мениджмънт Къмпани“ в Бостън, Масачусетс, а през 2002 г. е повишен в главен директор по инвестициите. През 2004 г. решава да напусне финансовия бранш, за да се посвети на разследването на злоупотреби в областта на финансовите услуги и здравеопазването на включените в класацията на сп. „Форчън“ за 500-те най-големи компании в САЩ. Започналото през 2000 г. разследване на Мейдоф, описано подробно в „Никой не ме чу“, е първият му случай за разследване на финансова злоупотреба в продължаващата и досега негова дейност като независим разследващ.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement