Connect with us

Култура

Новата книга за Людмила Филипова

Avatar

Публикувано

на

Издателство „Егмонт” и Людмила Филипова имат удоволствието да ви представят най-новата книга на писателката „Пътуване до Края на света”. Премиерата на двуезичното издание с текст на български и английски и със стотици великолепни фотографии на авторката от Антарктида ще бъде на 2 април 2015 г. Събитието ще започне от 18:30 ч. в зала „Мати” в София (НДК – адм. сграда, ет. 2, вход откъм кино Люмиер) с водещ журналиста Георги Тошев и със специалното участие на проф. д-р Христо Пимпирев и д-р Соломон Паси.

ПЪТУВАНЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА

Важните неща в живота се случват, когато си готов за тях.

А всяко начало започва с първата крачка…

Но какво е начало и къде е краят? Кой поставя границите върху земното кълбо? А пределите в нас? Къде започва и свършва светът ни?

Антарктида е последният девствен континент на Земята и последното място, където природата е оцеляла такава, каквато е била преди нас. Как ли изглежда това все още мистично и много студено място? Какви ли тайни крие? И защо то е толкова важно за бъдещето на човечеството?

Advertisement

През декември 2014 г. по покана на Българския антарктически институт и заедно с българската експедиция Людмила Филипова се отправя на далечно и изпълнено с премеждия пътешествие. Тръгва, за да осъществи свой проект – да опознае Антарктида и тайните й, за да я разкаже в текст, видео и снимки. Писателката е убедена, че единствено осъзнаването на важността на Ледения континент ще помогне за съхранението му и ще направи хората съпричастни към опазването на планетата ни.

По време на престоя си на Антарктида писателката се сблъсква с редица предизвикателства, но същевременно е пленена от дивата природа и суровата красота, която я обгръща. Живият и завладяващ стил, с който описва своите впечатления и преживявания, ще потопи читателя изцяло в атмосферата на Ледения континент. И ще го подтикне да пожелае да се докосне до неговите безкрайни снежни простори. Но историята в най-новата творба на Филипова е много повече от обикновен пътепис. Книгата се разгръща като своебразен разказ за пътуването към себе си, към хората и начина да откриеш собствените си неподозирани сили и възможности. „Всички сме само мигове, факти, цветове и прах във ветровете. Краят на света е там, където приемем, че е. Способностите ни са толкова големи, колкото очакванията ни за тях. Началата са там, където преодолеем себе си, изживеем се, усетим се. А същинският Край може и никога да не настъпи, стига да го пожелаем”, споделя Людмила.

Това е Антарктида през очите и фотообектива на Людмила Филипова – Антарктида, съвсем близка и неописуемо далечна. Близо 500-те впечатляващи кадри в нея допълват ледената приказка, разказана майсторски от авторката. Всички те са дело на самата Людмила, с изключение на шестнадесет, любезно предоставени от членовете на българската експедиция, с която писателката пътува.

Както отбелязва проф. д-р Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт: „Книгата на Людмила е послание да съхраним не само девствената природа и живот на Антарктида, но и да запазим себе си и човешките взаимоотношения в най-висшата им форма.“

ПОСЛАНИЕ ЗА УТРЕШНИТЕ ХОРА

Истината е, че няма ни край на света, ни на годината – те са просто точки и дати, с които се успокояваме, че пространството и времето са измерими и контролируеми

Advertisement

Едновременно с издаването на „Пътуване до Края на света” стартира уникална кампания, вдъхновена от книгата и по идея на Людмила Филипова. „След видяното и преживяното на Антарктида реших да инициирам проект, който да помогне на нас, хората, да осъзнаем важните неща в настоящето си и да съхраним бъдещето си”, споделя писателката. Предложението й е под българския храм на Антарктида „Св. Иван Рилски” да се постави времева капсула, в която за следващите 50 години да се затвори най-дългото писмо от днешните хора за утрешните. Целта й е да провокира хората да се замислят за опазването на природата. Всеки, който желае думите му да пропътуват във времето, ще може да се включи с предложение, мъдрост и полезно знание. „Може тъкмо вашите думи да са онова, което ще запази света на хората след нас. Или вашата идея, откритие или просто съвет да вдъхновят някого утре да създаде чудесата, от които ще се нуждаем”, допълва Филипова. По думите й тази инициатива може един ден да помогне на тези след нас да не забравят „същността на съществуването ни”. И не на последно място да се превърне в значимо българско постижение.

Желаещите да се включат, могат да влязат в сайта, създаден за кампанията http://poslanie-antarctica.com и да изпратят посланията си. Те ще се събират от 2 април до 30 септември 2015 г. След това ще се обработят, качат на подходящ носител и поставят във времевата капсула в Антарктида.

Людмила Филипова е един от най-обичаните съвременни български писатели. Тя е автор на девет романа, сред които „Анатомия на илюзиите” (2006 г.), „Червено злато” (2007 г.), „Стъклени съдби” (2008 г.), „Мастиленият лабиринт” (2009 г.), „Антихтонът на Данте” (2010 г.), „Аномалия” (2011 г.), „Печатна грешка” (2012 г.), „Където се раждат ангелите” (2013 г.) и „Войната на буквите” – най-търсенета книга от български автор за 2014 г. Творбите й са издавани на английски, руски, сръбски, гръцки и турски, бестселъри в България и чужбина, а по три от тях се подготвят международни филмови продукции. Английското издание на „Антихтонът на Данте”, публикувано в началото на 2014 г. от „Егмонт” със съдействието на Министерство на културата, е първата книга от български автор с представяне на Лондонски панаир на книгата. Людмила има редица международни литературни отличия и представяния на творбите си.

Може да посетети авторката онлайн на www.ludmilafilipova.com

Advertisement
Continue Reading
Advertisement