Connect with us

Култура

Новият роман на Фредрик Бакман „Тревожни хора”: мистерия с чувство за хумор 

Avatar

Публикувано

на

Тревожни хора корица

„Тревожни хора” – нов роман от един от любимите автори на българския читател Фредрик Бакман („Човек на име Уве”, „Баба праща поздрави и се извинява” и др.) – излиза на български за коледните празници.

Свръхпопулярният писател от шведски произход Фредрик Бакман, който спечели сърцата на читатели по цял свят със смешния през сълзи „Човек на име Уве” и трогателната история „Баба праща поздрави и се извинява”, публикува нов роман преди коледните празници – „Тревожни хора”. Известен със способността си да разкрива най-съкровените кътчета от човешката душа с топлите си, трагикомични истории за малките хора, борещи се за свое място на този свят, Бакман навлиза в нова територия с може би най-смешната си история досега.

Крайно неуспешен опит за банков обир завършва с това обирджията да се заключи в малък апартамент заедно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели любители на „ИКЕА”, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер и… заешка глава. Полицията обсажда сградата. Също така води преговори. И носи пица на заложниците.

В крайна сметка драмата има щастлива развръзка! Обирджията се предава и пуска всички заложници на свобода. Но когато полицаите нахлуват в апартамента, за да заловят виновника, вътре няма никого. Въпросите пред детективите са ясни.

Как е успял да се измъкне извършителят в класическата мистерия зад затворени врати?

Advertisement

Защо всички са толкова ядосани?

И какво собствено не им е наред на хората в днешно време?

„Тревожни хора” е чисто нов поглед към класическата мистерия, преплетен с абсурдисткия хумор на Скандинавия, който всички заобичахме с Юнас Юнасон. Светът на Фредрик Бакман – винаги огрян от слънчевото съвършенство на хумора и добротата – е населен от герои, които биха могли да бъдат всеки от нас. Където дори злодеятелите носят добра душа и където можем да бъдем щастливи въпреки абсурда на всекидневието – или може би именно заради него.

Continue Reading
Advertisement