Connect with us

Класическа

Новогодишният концерт на Виенската филхармония на 2CD, DVD & Blu-Ray и винил

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Безспорно, едно от най-очакваните и гледани класически събития по целия свят е традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Събитието се предава директно в повече от 90 страни и достига до над 50 милиона телевизионни зрители. Записите на Новогодишните концерти на Виенската филхармония се считат за едни от най-важните албуми на класическия пазар. Концертният албум излиза на двоен CD, DVD & Blu-Ray формати на 27/01 от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical, и може да бъде поръчан в онлайн магазина musicmall.bg тук: http://bit.ly/2joUPYn. На 03/03 албумът излиза и на двойна винилова плоча, която също може да бъде поръчана предварително тук: http://bit.ly/2joUPYn.

На 1-ви януари, 2017 г. от символа на музикална Виена, златната зала Музикферайн, Виенската филхармония представи вълнуваща програма от творчеството на музикалната династия Щраус – Йохан Щраус баща и син, както и Йозеф Щраус. Програмата съдържа още произведения от Франц Лехар, Емил Валдтойфел, Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. Програмата във всяко издание на Новогодишния концерт включва както много популярни творби, така и по-малко познати произведения, които се изпълняват за първи път. И през 2017-а година традицията продължава.

Световноизвестният венецуелски маестро Густаво Дудамел дебютира на диригентския пулт на тазгодишното юбилейно 75-то издание на Новогодишния концерт. Познат и обичан от публиката в цял свят заради изключителния си талант и ярко сценично присъствие, обявен от престижното австрийско издание Die Presse за „младата кръв на класическата сцена“, 35-годишният Густаво Дудамел се превърна и в най-младия диригент в историята на събитието.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″][/media-credit]

Густаво Дудамел е роден през 1981 г. в Баркисимето, Венецуела. Започва музикалното си обучение благодарение на програмата в подкрепа на млади таланти “El Sistema”, а на 15-годишна възраст дебютира на сцената с Младежкия оркестър на Венецуела „Симон Боливар“. През 1999 г. той става и музикален директор на оркестъра и вече 18 сезона ръководи целия образователен проект „El Sistema project“. Заедно с многобройните си ангажименти по целия свят, той продължава да дирижира Симфоничния оркестър на Венецуела „Симон Боливар“. Густаво Дудамел дирижира Филхармонията на Лос Анжелис и ръководи Младежкия оркестър на Лос Анджелис (YOLA), като реализира редица образователни инициативи сред подрастващите. В края на миналата година договорът му с филхармонията беше удължен до края на сезон 2021–22 година. През 2017 г. Густаво Дудамел ще дирижира турнето на най-известния и реномиран оркестър в света – Берлинската филхармония.

Advertisement

Традицията на новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 г. от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концертите в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert”, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 г. е първото телевизионно излъчване на Новогодишния концерт.

С ежегодния си Новогодишен концерт Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика.

В духа на събитието – музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора – Sony Classical издава концерта на всички възможни формати. Концертният запис излиза на 2CD (международна премиера: 27 януари), DVD и Blu-Ray (27 януари), плоча (3 март) и цял видео продукт в дигитална версия (17 февруари).

От януари 2012 г. записите от „Новогодишните концерти на Виенската филхармония“ се издават от Sony Classical на CD, DVD, Blu-ray и винил, след като компанията подписа ексклузивен договор с ръководството на филхармонията.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement