Connect with us

Култура

Ново издание на „Копче за сън” от Валери Петров

Avatar

Публикувано

на

Cover Kopche za syn

На 31 август излиза любимата на няколко поколения приказка „Копче за сън” на Валери Петров. Прелестно ново издание с твърди корици, илюстрирано от Мария Налбантова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Истории като „Копче за сън” (изд. Колибри) показват на децата колко са важни обичта и приятелството. Открехват сетивата към красивото във всичките му разновидности. Напомнят,  че няма по-ценна красота от добротата. Книжката разказва за малкия Оги, който се бои от тъмното, и за неговия симпатичен дядо, принуден да измисля приказка след приказка. И да обяснява на Оги досадните „възрастни” думички. Страниците са осеяни с разкошни рисунки на котараци, рибки, мустаци, сънища, играчки и други смислени неща. А копчето за сън споменахме ли?

Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач, драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на скъпоценни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките  „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”. Изнасянето на приказките в отделни книжки подчертава уникалния чар на всяка от тях.

Continue Reading
Advertisement