Connect with us

Култура

Нов живот за емблематичните „Синовете на Великата мечка”!

Avatar

Публикувано

на

След първия том на „Винету” от Карл Май, издателство „Сиела” вдъхва нов живот и на друга знакова история за индианци – първи том на класическата трилогия „Синовете на Великата мечка” от Лизелоте Велскопф-Хенрих излиза в ново луксозно издание с твърди корици. Книгата съдържа предговор от председателя на Българско общество по индианистика „Орловият кръг“ Любомир Кюмюрджиев.

След дълги години отсъствие от българския книжен пейзаж първи том от класическата трилогия „Синовете на Великата мечка“ на Лизелоте Велскопф-Хенрих – „Харка – синът на вожда”, излиза в ново луксозно издание.

Авторката Елизабет Шарлоте Хенрих, известна като Лизелоте Велскопф-Хенрих (1901–1979), е родом от Мюнхен, но прекарва по-голямата част от детството и младежките си години в Щутгарт, а по-късно – и в Берлин. Учи икономика и философия в университета „Фридрих-Вилхелм“ (известен впоследствие като Хумболтов), както и древна история и антична литература в Немския археологически институт в Берлин. Притисната от икономическото положение в страната, три години след дипломирането си като доктор по философия – през 1928 г., Елизабет Шарлоте започва работа в Държавното статистическо управление на Германия. Свободното си време посвещава на научна дейност, а по време на Втората световна война е активен антифашист – помагайки на мнозина, преследвани от смъртоносната ръка на Третия райх. Така през 1944 г., докато укрива в дома си избягалия от концентрационен лагер Рудолф Велскопф, Елизабет-Шарлоте се влюбва и след края на войната сключва брак с него. Постепенно тя се завръща към научните занимания, като през 50-те години защитава професура по антична история и започва да преподава в Хумболтовия университет. Впоследствие оглавява катедрата по антична история. През 1964 г. е избрана за действителен член на Академията на науките на ГДР, оставяйки след себе си хиляди страници философски и исторически съчинения, научни трудове, посветени на елинския полис, класите в Древна Гърция, търговските отношения между Древния Изток и античния гръко-римски свят. Името й по цял свят обаче се свързва не с научните й трудове, а с култовата трилогия „Синовете на Великата мечка“.

Корицата на новото издание на „Харка – синът на вожда” е на художника Дамян Дамянов. За нея е използвано изображение на автентична бойна томахавка на сиуксите с врязана в нея мечешка лапа.

Преводът от немски език е на Цветана Узунова-Калудиева. Изданието съдържа и подробен предговор от председателя на Българско общество по индианистика „Орловият кръг“ Любомир Кюмюрджиев. Той пише: „Моя лична надежда е, че новото издание на легендарните романи може да възвърне онази чиста жажда по приключения и идеали, която томовете на „Синовете на Великата мечка“, изглежда, винаги са пораждали през последните 66 години – при това в толкова различни хора.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement