Connect with us

Музика

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ специално за концерта на 20 октомври

Avatar

Публикувано

на

1080X1920 20.10

Най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Младата българка, която гради кариерата си в  Европа, ще бъде солист на Софийската филхармония на 20 октомври. Инструментът, на който тя ще свири (280 Vienna Concert) съчетава брилянтна нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни.

Dora Deliyska 091 2016 12 12 20 09 02 UTC

Снимка: ПР

От 8 години Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“

Впечатлена съм от модерния  начин на развитие на инструмента, който отразява актуалните тенденции в клавирното изкуство. В същото време Бьозендорфер винаги е олицетворение на виенската традиция за тоноизвличане и музициране. За мен е чест, че фирмата ще достави този инструмент специално за концерта в София.“

 

През последните години Дора Делийска се утвърди като един от водещите и най-интересни клавирни изпълнители. Световната критика оценява високо нейните концертни изяви, аудио и видео записи. С обширния си репертоар от Бах до Капустин, с нетрадиционните си идеи и проекти, Дора Делийска не спира да търси нови начини да придаде нова перспектива на клавирната музика. Живее във Виена и има редовни концертни изяви там – в Музикферайн и Концертхаус, в концертните зали „Ямаха” и „Бьозендорфер”. През 2010 г. дебютира в Южна Америка с Моцартовия концерт № 20, KV 466, който изпълнява с „Оркеста дела сиудад де лос рейес“ в Лима, Перу. Много успешен дебют прави и в Азия през 2012 г. Често свири на Музикалния фестивал „Бьозендорфер” в Банкок, Тайланд, и е член на фестивалното жури там, а през 2015 очарова и публиката в Катар. Голямото ѝ концертно турне в Китай през 2017 г. е съпроводено от майсторски класове. Впечатляващи са нейните изяви като солист и камерен музикант в много страни на Европа: Австрия, Холандия, Белгия, Швейцария, Словакия, Хърватия, Словения, Италия, България и др.

 

Advertisement
Дора с директора на Бьозендорфер

Дора с директора на Бьозендорфер

На концерта в зала „България“ Дора Делийска ще представи Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист под диригентството на Габор Холерунг. Ще прозвучат още „Танци от Галанта“ на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток.

 

Билети на цени от 12 до 25 лв. Могат да се намерят на касата на зала „България“, eventim,bg, epay,bg и ticketsbg.com

Continue Reading
Advertisement