Connect with us

Кино

Носителят на „Оскар“ Форест Уитакър в минисериала „Корени“ в ефира на Bulgaria ON AIR

Avatar

Публикувано

на

i 287392 3

снимка: ПР

Американският актьор и режисьор Форест Уитакър е един от забележителните примери за известни личности, които използват своята популярност, за да превръщат света в едно по-добро място. Носителят на „Оскар“ за ролята на бившия диктатор Иди Амин в „Последният крал на Шотландия“ неведнъж получава признания заради човешката страна, която демонстрира във филмите си.

През 2011 г. Уитакър става посланик на добра воля за мир и съгласие на ООН и се ангажира с хуманитарна дейност в Африка, като срещата му с континента променя светогледа на актьора. Година по-късно основава нестопанска организация, наречена WPDI (Whitaker Initiative Peace and Development Initiative), която помага за изкореняването на расовите конфликти между обществата и създава инструменти за изграждането на траен мир. Човечността, вярата и откриването на доброто във всички форми се виждат и в голяма част от ролите, които знаменитият актьор изпълнява до момента.

В минисериала „Корени“, актьорът влиза в ролята на привилегирования роб Фидлър, който благодарение на своя музикален талант се третира по-добре от господарите, за разлика от полевите роби. Цигуларят получава хубаво облекло и правото да прекарва студените зимни нощи близо до лагерния огън, редом с белите селяни.

Поставил оцеляването в центъра на своето съществуване, Фидлър приема отредения му живот. Зрелият мъж разбира цената на свободата и нейното истинско значение едва когато се среща с пленения млад африканец Кунта, който се бунтува срещу несправедливостта, а опитите му да избяга оставят кървави следи по изтощеното му тяло.

Advertisement

Срещата между тях се оказва повратна точка за приемането на действителността и за двамата, като Кунта открива своя доведен баща в лицето на привилегирования роб, който му помага, учи го на език и го запознава със света и събитията извън стопанството. От своя страна, дружбата между двамата връща Фидлър към спомените за неговите корени, семейство и живота му преди да бъде пленен и превърнат в роб, който в продължение на целия си живот ще трябва да весели своите безскрупулни господари.

Продукцията е римейк на минисериала „Корени“ от 1977 година, базиран на едноименния роман на американския писател Алекс Хейли от 1976 година. Минисериалът започва да се излъчва от 30 юни, всяка делнична вечер от 22:15 часа, по Bulgaria ON AIR.

Повече за сюжета на разтърсващата история, която проследява трудния робски живот и борбата за свобода, прочетете тук.

 

Advertisement