Connect with us

Култура

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ в черно-бяла фотосесия

Avatar

Публикувано

на

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ и фотографът Симон Варсано събраха Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Максим Ешкенази, Деян Донков, Леонид Йовчев, Иван Юруков, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Радина Кърджилова, Силвана Пръвчева и ги превърнаха в „нощни персонажи”. Харизматичните актьори и световноизвестният диригент станаха ПОСЛАНИЦИ на второто издание на европейската театрална инициатива, което ще се случи на 15-ти ноември. Всички те застанаха зад театралната кауза и „споделиха” емоциите си и усещането си за театър с обектива на талантливия фотограф. Черно-бялата фотосесия на Симон Варсано ще бъде включена в изложбата „НОЩНИ ПЕРОНАЖИ”, която ще е едно от съпътстващите събития в европейската инициатива.
НОЩ НА ТЕАТРИТЕ тази есен ще се случи едновременно в 11 европейски държави. Още с второто си издание в България събитието стана национално, защото към него вече се присъединиха над 60 театри, независими театрални трупи, културни и образователни формати в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Русе, Хасково, Стара Загора, Шумен, Смолян, Сливен, Ямбол.
Проектът „НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ” е естествено продължение на философията на европейската платформа НОЩ НА ТЕАТРИТЕ, която се фокусира върху разкриването на различните лица на театъра и онези неразкрити, но много вълнуващи моменти, в-и-чрез които се случва магията. Моментите, през които преминава всяко театрално съдържание преди да „излезе” на сцената и да (се) докосне (до) душите на публиката. Моментите, които раждат легенди и ценни с-мисли. Тези моменти е „запечатал” в своите фотографии Симон Варсано – достатъчно близки, о-д-у-х-o-т-в-о-р-е-н-и, неподправени, о-т-к-р-о-в-е-н-и, истински и неподозирани.
Специално за второто издание на европейската театрална НОЩ в България през месец ноември проектът „НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ// зад кулисите” ще разшири своя обхват и ще поднесе нова серия от фоторазкази, специално сътворени и селектирани от Симон Варсано. Голяма част от фотографиите досега не са показвани пред широката театрална общественост. Сред тях ще бъдат фотоси от репетиционния процес на някои от най-обичаните и хитови театрални постановки през последните години.
НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2014 се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”. Организатори са Фондация „Арт Проджектс” и Фондация „Асоциация Информбюро”, с генералното медийно партньорство на BTV Media Group. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.