Connect with us

Lifestyle

Н. Пр. Армен Саркисян награди Гаро Узунян за заслуги към арменската общност

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Н.Пр. посланик Армен Саркисян връчи почетна грамота на Гаро Узунян за организирането на благотворителен концерт против априлската инвазия на Азърбейджан в Нагорни Карабах, цел на който бе събиране на средства за подпомагане пострадалите от войната и личното му посещение на фронтовите позиции.

Отличието му бе присъдено за заслуги в сътрудничеството между Република Армения и Диаспората, за партньорството му при реализиране на проекти в арменските общности в Арменската Диаспора заедно с Република Армения и насърчаване  съхранението на арменската идентичност.

На 23 април 2016 г. Гаро Узунян, собственик на клуб „Библиотеката“ в Пловдив, организира музикалната общност за концерт под надслов „Стоп на войната в Нагорни Карабах“. Събраните средства, в полза на пострадали семейства, бяха предадени лично от него на административните органи на Нагорни Карабах. В Армения Гаро Узунян бе посрещнат лично от министър Хагопян – министър на Диаспората, а след това отпътува за Арцах, където при продължаване на бойните действия, той щеше да се включи като жива сила в редиците на своите сънародници. По повод отличието, Гаро Узунян призова за активност не само в социалните мрежи: „Искам да приканя всички да помним и пазим родовата си памет, без значение от етнос или религия. Равнодушието ни убива, заличава, изтрива..“

На официалната церемония Н. Пр. посланик Армен Саркисян почете и Почетният консул на Р. Армения в град Пловдив – г-н Ехиязар Узунян, който получи златен медал от министерство на Диаспората на Република Армения.

Advertisement

Близо 20 години г-н Узунян работи всеотдайно за арменската общност в град Пловдив, като председател на ЦН на ААСЦ храм „Сурп Кеворк „, зам.-председател на епархийски съвет на ААСЦ епархия България, а от 10 години е почетен консул на Република Армения. Подпомага и активно участва в проекти на министерство на Диаспората, направи възможно множество млади арменци да посетят Отечеството си и бе домакин в България на множество арменски творци и състави.

Златният медал от министерство на Диаспората е второто отличие, с което Армения засвидетелства своята благодарност към г-н Узунян. Преди десет години той бе награден с най-високото отличие – медал „Нерсес Шнорхали “ от върховния патриарх на арменците Катохикос Карекин II.

Continue Reading
Advertisement