Connect with us

Кино

Обявиха официално „Възвишение“ – филма

Avatar

Публикувано

на

Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица “Под прикритие” и редица други телевизионни проекти.Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най–гледаният български играленфилм „Мисия Лондон“.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!

Официалният тийзър на филма може да бъде видян ексклузивно на голям екран от 18-ти декември в залите на Кино Арена и Сине Гранд.

Advertisement

Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на месец януари 2016- та и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН” ЕООД), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ,“БУЛФИЛМ” ООД, Николай Ишков (“АВАНСЦЕНА”) ЕООД и НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, и е подкрепен отСтолична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Официалната фейсбук страница на филма ще намерите на адрес https://www.facebook.com/Vuzvishenie

Advertisement
Continue Reading
Advertisement