Connect with us

Култура

Онзи, който убие Дракона…

Avatar

Публикувано

на

Onzi koito ubie drakona

Onzi-koito-ubie-drakonaНа 1 септември 2014 излиза от печат „Онзи, който убие дракона“ – пореден роман от нашумялата шведска серия трилъри с протагонист Еверт Бекстрьом. През юли тази година „Колибри“ издаде „Убийството на Линда“, първа книга от поредицата.

„Онзи, който убие дракона“ (превод: Росица Цветанова; стр. 424, цена: 19 лв.) поднася ново предизвикателство на антигероя комисар Еверт Бекстрьом. Отново е налице убийство за разследване, а по време на предварителния оглед на местопрестъплението полицаите откриват: вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. Въпреки че строгите предписания на лекаря (който настоява Бекстрьом да промени нездравословния си начин на живот) заплашват да навредят на иначе безотказните му анализаторски способности, комисарят забелязва в случая нещо гнило, недостъпно за вниманието на редовите му колеги.

Роден през 1945 г., Лейф Г. В. Першон е не само именит писател, но и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия. Носител е на няколко престижни отличия, в това число „Стъклен ключ” за най-добър скандинавски трилър, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество. Неговите мрачни, заплетени, напоени с хумор и сарказъм криминални романи смесват реализма на Балзак и Дикенс със закоравелия жаргон на Джеймс Елрой.

В началото на годината канал FOX поръча заснемането на тринайсет епизодa въз основа на прочутите книги за антигероя Бекстрьом, а това само по себе си е събитие, защото никога скандинавска серия от романи не е вдъхновявала американска филмова поредица.