Connect with us

Музика

Операта “Алчина” за първи път на българска сцена

Avatar

Публикувано

на

За първи път българската публика ще има възможността да се наслади на операта “Алчина” от Георг Фридрих Хендел, която се изпълнява в три действия. Уникалният за България спектакъл ще се проведе на 5-ти декември от 18:30 в концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Представлението, с диригент Нийлс Мус и режисьор Хелена Щурм, e под съпровода на Студентски струнен оркестър и Смесен камерен хор “Проф. Георги Димитров” на НМА.

Проектът е изцяло подготвен от студенти и е плод на официално международно сътрудничество между България и Австрия. За успешното представяне на продукцията са обединили своите знания и талант студенти на Национална музикална академия “Панчо Владигеров” и Университетът за музика и изкуство гр. Виена.

След премиерата на българската сцена, операта “Алчина” ще бъде  представена още веднъж на родна земя. Това ще се случи по време на 50-то издание на Фестивала на оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в град Стара Загора. Представлението ще бъде от 19 часа в “Зала Опера” на Държавна опера Стара Загора.

Операта “Алчина”, която е създадена по епичната поема “Бесният Орландо”, е последният голям успех на Хендел. Нейната премиера е през 1735г. в Ковънт Гардън. Въпреки изключителния й успех – 18 представления през сезона, впечатляваща цифра за онези години,  и още 5 през следващия – „Алчина“ потъва в забрава за почти два века. Днес тя е една от най-известните опери, жънеща успех навсякъде по света.

Continue Reading
Advertisement