Connect with us

Lifestyle

Организациите в България имат нужда от знания как да работят с доброволци

Avatar

Публикувано

на

TimeHeroes закуска за медии 2

снимка: ПР

Все повече неправителствени организации (НПО) в България работят с доброволци, но често не знаят как пълноценно да ги управляват, мотивират и задържат.

Това съобщиха днес от TimeHeroes.org, най-голямата платформа за доброволчество в България, на специално събитие в София, посветено на тенденциите в областта.

TimeHeroes работи с над 520 организации, и към момента има над 25 000 регистрирани доброволци, включили се в 900+ инициативи на 125 места в страната общо 40 000 пъти.

Има осезаеми изменения в сферата – докато при старта на TimeHeroes през 2012 г. екипът е трябвало да се свързва с 90% от огранизациите и да ги убеждава за смисъла от работа с доброволци, и за ползата да пуснат своя мисия на платформата, днес този процент е под 10% – 90% от организациите проактивно публикуват своите инициативи.

Advertisement

“Много НПО заявяват, че не биха съществували без подкрепата на доброволци. Организации свидетелстват за това, че ключови техни дейности няма как да се случат без доброволческа помощ. Доброволците съдействат за овластен граждански сектор, а оттам – и за по-силно общество”, коментираха от платформата. Доброволците често се превръщат в дългосрочни съмишленици, посланици на каузата, служители, а понякога и дарители на организациите.

В същото време, по последни официални данни България е в дъното на класацията за доброволческа активност в Европейския съюз (под 10% от българите някога са участвали в доброволчески инициативи – Евробарометър, 2007; Изследване на доброволчеството на ЕК, 2010). Сред причините за това са липсата на доброволческа култура, както и ниският капацитет на организациите да привличат и задържат доброволци.

В опит да изследва и промени последното, през 2015 г. TimeHeroes проведе проучване сред 250 български неправителствени организации, неформални групи и активни граждани, относно опита им в работата с доброволци. Отвъд констатирания напредък, изследването установи и липса на капацитет, честа липса на разбиране за смисъла от работа с доброволци, както и липса на умения за привличане, мотивиране и задържане на доброволци.

Данните сочат, че като цяло организациите са много доволни от работата с доброволци:

(да, много – 54.5%; по–скоро да – 39.5%; не мога да преценя – 3.5%; по–скоро не – 1.5%; не – 1%). Много организации обаче все още имат нужда да усвоят най-добрите практики при работата с доброволци. Така например само 52% от организациите винаги правят обучение на доброволците си (останалите отговори са: да, ако е възможно – 40%; невинаги – 6%; не – 2%). Също така, само 30% от интервюираните НПО са развили писмени насоки за работа с доброволци. Над 30% не издават никаква форма на сертификат на доброволците.

Advertisement

НПО свидетелстват, че по техния опит доброволците си тръгват заради: неудовлетвореност от поставените задачи; лошо отношение, липса на уважение; претоварване или липса на натоварване; хаотичност в работата, липса на ясни цели и приоритети; чувство за неподготвеност, неадекватно обучение; липса на подкрепа; непоказване на признателност към приноса им, липса на изразяване на благодарност.

Според българските организации сред най-големите грешки при работата с доброволци са претоварване; предоверяване; свръхочаквания; недостатъчна координация и комуникация; липса на конкретно ангажиран с доброволците човек; недостатъчното време за работа и комуникация с доброволците; липса на ясно послание и дефиниция на задачите, които ще изпълнява всеки.

Българските НПО твърдят, че имат най–голяма нужда от знания/обучение в посока мотивация на доброволци – 49%; привличане на доброволци – 44%; създаване и атрактивно представяне на доброволчески инициативи – 40%; обучение на доброволци – 36% (процентите надхвърлят 100%, защото организациите са давали по повече от един отговор).

В опит да отговори на тази нужда, екипът на TimeHeroes систематизира цялата информация от проучванията в наръчник, онлайн уики платформа, и серия обучителни семинари.

Наръчникът за работа с доброволци (https://timeheroes.org/bg/pages/handbook, достъпен онлайн, както и като безплатно хартиено копие на ключови локации в пет града в страната) изхожда от практиката, изследва и систематизира опита и знанието на българския граждански сектор в работата с доброволци, съобразен е с най-големите установени дефицити на знание, дава съвети, примери, добри и лоши практики и надгражда с анализ и допълнителни ресурси.

Advertisement

На уики платформата (http://wiki.timeheroes.org/) организациите могат да намерят подробни тематични статии за работа с доброволци, организиране на доброволчески събития и успешното им провеждане; както и да публикуват своя опит по разнообразни аспекти от работата с доброволци.

 

Continue Reading
Advertisement