Connect with us

Музика

Отбелязват празника на София с курбан на скара, безплатна бира и музика на живо с Гъмзата и балкански оркестри

Avatar

Публикувано

на

Безплатна бира, курбан на соларна скара, музика на живо и най-доброто печено от Балканите ще оживят квартал „Надежда“ от 17.09. до 20.09. Събитието ще се проведе в обновения Северен парк на столичния район. Вход свободен, 100 литра от най-доброто пиво и вкусни мезета ще са част от атракциите, които стартират с празника на столицата. Събитието носи името Sofia Mezi и ще представлява зрелищен фестивал на балканската скара с най-добрите рецепти на печеното от България, Турция, Сърбия, Македония, Албания и Гърция.

Фестът ще бъде открит на 17.09. от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, кмета на район „Надежда“ г-н Димитър Димов и кмета на район „Връбница“ г-н Младен Младенов. Известният магьосник на сръбската скара майстор Миро е решил да почерпи фенове с вкусно прасенце, а изкусните кулинари от верига „Добро“ ще направят на място специален курбан на соларна скара, от който всеки може да опита за късмет и берекет. И както подхожда на литри бира и вкусни мезета, четиридневният празник на балканската скара ще бъде отбелязан с музика на живо, включваща оркестри за балкански ритми, български народни танци и рок групи, сред които „Хоризонт“.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“907″]Gumza[/media-credit][media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]2[/media-credit]Специален гост на Sofia Mezi ще бъде гръцки оркестър „Медуза“, в един от дните ще има концерт на Бобан Здравкович, а черешката на откриването ще е вълшебникът на тромпета Гъмзата с „Гъмзата Брас Шоу“. Водещ на събитието ще е Енчев – музикалната половинка на Румънеца от популярния ни хип-хоп дует.

Организаторите са предвидили и куп други атракции, като турнир по табла, както за възрастни, така и за деца, канадска борба, състезания по надяждане и надпиване, танцов уъркшоп, викторина с въпроси за София и мн.др. За най-малките също ще има програма с песни и танци. Всеки ден представителите на различните балкански кухни ще правят за гостите на Sofia Mezi комплименти за здраве и късмет. Турските майстори от „Тюркоаз“ например ще нагостят с ашуре (лакомство, направено от 41 продукта). Гръцките кулинари пък ще почерпят с двуметровия си специалитет кокореци. Фестът се организира от Select Music Media, с подкрепата на Столична Община – район „Надежда“ и район „Връбница“.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement