Connect with us

Култура

Отвъд Желязната завеса на премиерата на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят”

Avatar

Публикувано

на

Алек Попов и Сестри Палавееви 2

Алек Попов и Сестри Палавееви, снимка: ПР

С разрязване на следвоенна Европа завърши премиерата на втория роман на най-превеждания български автор.

Под звуците на класически хитове от 40-те и 50-те и с тематично ретро парти най-известните близначки в историята ни – Сестри Палавееви – приветстваха своите читатели на 16 януари 2018 г. в столичния клуб „Терминал 1”.

Опасните Кара и Яра оживяха отново в новия роман на най-превеждания български автор Алек Попов, а премиерата на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” събра на една сцена талантливите актьори Стоян Дойчев („Възвишение”) и Симеон Лютаков („Седем часа разлика”), Любен Дилов-син и самия автор, за да надмогнат заедно табутата, замаскирали един болезнен и спорен период от родната история.

След появата на югославските партизани Мирко и Славко (Симеон Лютаков и Стоян Дойчев) и разходката из горите на романа, Алек Попов и Любен Дилов-син разговаряха за смеха като лек от махмурлука, за войната като афродизиак и за нуждата да гледаме в миналото отвъд черно-белите клишета.

Advertisement

Най-вкусната част беше запазена за финала на вечерта, когато на сцената се появиха самите близначки (в ролите Tornado Twins) и двете фурии разрязаха символично торта с изобразена следвоенна Европа, пронизана от прегръдката на Желязната завеса.

По случай рождения си ден пък Алек получи тематичен подарък от издателство „Сиела”, с които му пожелаха допълнително вдъхновение за писане и сила, за да бори митовете от близкото ни минало.

Издателство „Сиела” благодари на сладкарници „Неделя”, „Терминал 1” и филмово студио „Ню Бояна” за подкрепата.

„Сестри Палавееви по пътя към новия свят” преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.

Сред страниците на  „Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят” оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета, окопали се в старите сребърни мини на крал Стефан Урош, врачката Ганга, заблудени слугинчета, резидент на НКВД… и още куп герои на едно време, в което нищо не е нормално.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement