Connect with us

Култура

Петер Хабелер представи автобиографичната си книга „Целта е върхът“ пред българска публика

Avatar

Публикувано

на

Петер Хабалер, първият алпинист изкачил връх Еверест без кислородна маска през 1978 г., представи най-новата си книга „Целта е върхът“ пред родната публика. За пръв път творба на Хабелер е преведена на български език по идея на Атанас Настрадинов и Николай Генчев. На премиерата присъстваха стотици, които се срещнаха лично с легендата на алпинизма.

По време на премиерата на „Целта е върхът“ Петер Хабелер коментира: „Много е важно какво научаваш, когато си малък. Моят път да бъда катерач сякаш бе предопределен от обстоятелствата, които ме сполетяха в ранно детство. Много съм щастлив, че имам възможност да съчетавам хобито с работата ми.“

„Страхът е наш спътник и не можем напълно да се отърсим от него. Изпитваме го обаче, когато не сме активни и поради обстоятелствата. Щом бурята премине обаче и адреналинът отново те залее, страхът отива на заден план“, допълни Хабелер.

Наскоро 75-годишният Хабелер заедно с Давид Лама отново изкачи северната стена на връх Айгер. Алпинистът коментира постижението като нещо, което „един 75-годишен човек не прави всеки ден”. Този път при изкачването Хабелер и Лама правят заслон в „Бивака на смъртта”, за да дадат на снимачния екип достатъчно възможност за снимки.

От 29-и ноември книгата „Целта е върхът“ може да бъде намерена в големите книжарници в страната.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement