Connect with us

Култура

„Пет дни“ с Дъглас Кенеди

Avatar

Публикувано

на

На 20 април излиза от печат емоционално наситеният, обсебващ роман „Пет дни“, дело на майстора на психологическия съспенс Дъглас Кенеди!

„Пет дни“ (превод: Надя Баева, 400 стр., цена: 20 лв.) е проницателна и рефлективна любовна история за изборите, които правим всеки ден, и за начина, по който те моделират бъдещето ни. Лора работи в радиологията на малка мейнска болница и непрестанно се сблъсква със сляпата несправедливост на живота. Със съпруга й са отчуждени, синът й е в колеж, дъщеря й също се кани да напусне семейното гнездо. Ето защо тя приема с готовност поканата да присъства на конференция в Бостън. Там Лора среща Ричард, 50-годишен застрахователен агент, който разсъждава дали не е дошъл моментът да избере желанията пред отговорностите. Образите на героите в „Пет дни“ са психологически плътни и достоверни, разказът увлича още с първото изречение, а умението на автора да се фокусира върху противоречията, терзаещи човешката душа, е неоспоримо.

Американският писател Дъглас Кенеди е уважаван както от широката публика, така и от критиката, и се нарежда сред най-изобретателните автори на психологически трилъри в света. Известен е като любимец на френските читатели – през април 2007 г. става Кавалер на Ордена на литературата и изкуството, най-високото професионално отличие във Франция. Ключова тема на романите му са абсурдите на лъскавия, псевдоцивилизован свят, неведомите подземия на човешката същност, парадоксалната близост между ежедневното и опасното, между патологията и нормалността. Сред най-впечатляващите му творби се нареждат „Моментът“, „Живот назаем“, „Сделката“ и „Мъртво сърце“.

Continue Reading
Advertisement