Connect with us

Култура

„Пилето“ на Уилям Уортън излиза в ново луксозно издание

Avatar

Публикувано

на

Една от най-обичаните и хвъркати истории оживява на 10 февруари 2017 г. с  „Пилето“ (ИК „Сиела”). Oсмелете се да размахате ръце в полет към свободата!

Да се отклониш утъпканите пътища на ежедневието си. Всичко друго е немислимо, когато се срещнеш с творбите на американския писател Алберт Уилям Дю Ейм, скрит зад псевдонима Уилям Уортън.  Помитащата сила на перото му събужда вярата, че можем да полетим отново и да оцелеем в един безкомпромисен свят.

Минаха много години, откакто затворих с треперещи ръце книгата, която държите в момента. Беше ми дала сърцето си и то се блъскаше в гръдния ми кош… като в кафез. Искаше да излезе на свобода това разтърсено, развълнувано, обогатено сърце. В живота си човек има само няколко такива сърцебиещи книги. Тези неща, които са в състояние да отключат клетката и да ни дадат крила – те са безценни!

Иво Иванов

Много фрагменти от живота на Уортън са включени дословно в „Пилето”. Сюжетът следва приключенията на две момчета, преживели войната във Виетнам – Ал, хлапак в ясни и практични отношения с живота, и неговия странен приятел Пилете – слаб, неразговорлив гений, който има само две малки желания: да отглежда канарчета и да лети.  Романът се докосва до теми като приятелството, влюбването, порастването, войната и лудостта и дорисува реалността в пернати краски.

Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да бъде човек. Пилето е онзи възрастен, чието съзряване му е донесло болезнено отскубване от реалността. Пилето е Икар, който се стреми към невъзможното и изгаря крилете си. Всичко друго е немислимо.

Advertisement

Някога подбирах приятелите си според това дали обичат „Пилето”, или не. Може би е време да започна да го правя отново.

Захари Карабашлиев

Като почит към паметта на писателя, както и към неговите безбройни почитатели у нас, издателство „Сиела” подготвя издание на непубликуваното досега на български продължение на романа – „Ал”, както и преиздания на още два негови обичани романа –  „Последна любов” и „Татко”.

Continue Reading
Advertisement