Connect with us

Култура

Писатели за писането

Avatar

Публикувано

на

В „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ (ИК „Милениум) ще намерите полезни съвети за начинаещи писатели и вдъхновяващи цитати от стотици световно признати литературни лица от цял свят. Никоя част от писателския труд не е пропусната: от първоначалния импулс, през реализацията, спадовете,чак до успеха.

Всеки се е пробвал да напише нещо поне веднъж. „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ на младата съставителка София Петрова е книга с идеи за всички, които искат да уловят искрата на вдъхновението. Построена на тематичен принцип, тя представя някои от основните трудности при срещата с белия лист (или екран). Вдъхновени от собственото си творчество и това на класически и съвременни майстори на литературата, над 260 писатели илюстрират и коментират разглежданите теми. Кратки, точни и ясни – взети от интервюта или от собствените им текстове – техните думи ще ви накарат да се замислите, може би ще предизвикат у вас нови въпроси, ще ви помогнат да изградите представа за своята работа, да придобиете по-внушителен авторски глас и да усъвършенствате собствения си стил.

Първата част на „Писането“ събира всички трудности и препятствия, срещу които се изправя писателят. Започва, разбира се, с четенето; минава през мотивацията, изграждането на работни навици, и справянето с мигове, в които боксуваш; има ясни препоръки за техническата страна на процеса – сюжет, герои, диалог, изразни средства и стил; коментират се и предизвикателства: колегите, читателите, редакторите и критиката. Съветите на всеки от писателите са кратки, почти афористични. Сред тях има дори списъци с правила. За мнозина от тях, както за редица гении и творци, писането е начин на живот и е съпроводено с опасни пороци. Цяла глава е посветена на алкохола, на хубавите и лошите преживявания, свързани с него.

Във втората половина на книгата са включени биографии на писателите, които ни въвеждат в техния свят. Представени са кратки портрети на всички автори, цитирани в изданието, без изключения. В списъка си правят компания както класици, така и модерни лица: Плиний, Виктор Юго, Херман Мелвил, Николай В. Гогол, Кърт Вонегът, Стивън Кинг, Джефри Арчър, Джон Грийн… Те не са никак малко, затова за удобство са подредени по азбучен ред, което прави всяка справка лесна и светкавична. Не са пропуснати и някои емблематични имена в нашата литература като Блага Димитрова, Йордан Йовков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, и др.

Писането“ е полезна не само за хората, носещи титлите „автор“ или „творец“, но и за всеки, който трябва да убеждава. Независимо дали сте писател, журналист, рекламист, преподавател, политик, изобретател, ако се опитвате да се изразите и се чудите какво не е наред, ако белият лист ви гледа ужасяващо и притиснати от крайни срокове – тази книга е за вас.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement