Connect with us

Литература

„Пламтящият свят“ на голямата американска писателка Сири Хуствет

Avatar

Публикувано

на

Cover Plamtyashtiyat svyat

На 14 юли четем нова творба от Сири Хуствет, една от най-изявените фигури в съвременната американска литература. Сцена на действието е арт общността на Ню Йорк, а основна тема е изкуството.

Пламтящият свят“ (превод: Милена Попова, изд. „Колибри“) е фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, вдовица на прочут арт дилър – ерудирана, талантлива и ексцентрична. Гневна заради дългогодишното пренебрежение на света към работата й, Бърдън измисля сложна мистификация, за да изобличи сексизма в културата, и по-конкретно в арт общността. Хуствет е създала поредния си оригинален, ироничен, разтърсващ роман за творчеството, идентичността и интелектуалната самота, за сложните процеси на човешкото възприятие и за това как несъзнаваните идеи за пола, расата и известността влияят върху начина, по който зрителят разбира дадено произведение на изкуството.

Сири Хуствет е родена през 1955 г. в щата Минесота, в семейството на университетски преподавател по скандинавска литература. Съпруга е на изтъкнатия съвременен американски писател Пол Остър. Нейната проза е интелектуално дълбока, същевременно реалистична и провокативна. Героите й минават през перипетии, разкриващи сложните взаимоотношения между половете, предизвикателствата на любовното чувство и себеоткриването, самотата в артистичните среди и дълго пазените семейни тайни. В България са издадени няколко творби на Хуствет, считани от критиката за постижения, които „не подлежат на категоризация“:  романите „Какво обичах“, „Омагьосването на Лили Дал“ и „Лято без мъже”.

Continue Reading
Advertisement