Connect with us

Интервю

“Плантек“: “Бретон е уникална земя със собствен език, собствена музика и собствени танци“

Avatar

Публикувано

на

Фотография © Личен Архив „Плантек“

Френската група „Плантек“ от Бретон – привличащи и танцувални, безумни, диви и мощни. Пионери на новата вълна на бретонската музика през последните десет години, „Плантек“ ни повеждат със своята иконична визия на фестивалната сцена, като в същото време непрекъснато се развиват движейки се напред към техния музикален хоризонт. След последното си двегодишно турне, триото се завръща в студио и записва своя нов албум, където се пресичат акустичен и електронен звук, създаващ свят без граници…
Неизбежно преживяванията по време на многобройните турнета в Европа и по света през последните години доведоха до много срещи с други артисти и така се роди идеята за сътрудничество с някои от тях. Новият албум, озаглавен „Контакт“, съдържа 13 песни и е символ на Бретон без граници. Албумът ще бъде представен от групата на живо за първи път в България на 24ти септември в „Двореца“ – Балчик по време на 8то издание на международния арт форум „БезГраници“.

Междувременно Румяна Тенева се среща с Яник Плантек, за да му зададе няколко въпроса.

Какво беше усещането когато се качихте на сцената за първи път?

Ние станахме музиканти, когато бяхме тийнейджъри, но професионалната ни кариера реално започна през 2000 г. като дует (китара и бомбарда). Имахме лудото усещане, че в публиката всички танцуват заедно. Направихме няколкомесечно турне като дует с името „Братя Плантек“ и тогава срещнахме други музиканти, но запазихме „Плантек“ като име на групата. Няколкократно сме променяли тотално състава за 10 години, били сме от двама до седем музиканта и издадохме 6 албума. Тогава Джибрил
се включи в групата като „машинист“ и с него направихме още 3 албума. Последният се казва „Контакт“, записахме го в Бретон във Франция и го смесихме в Полша.

Advertisement

Какво мислите за липсата на граници в изкуството и между хората на изкуството?

Това е, което ние търсим в изкуството. Ние настина харесваме всякакви художествени проекти без граници. В началото на историята на „Плантек“, работихме с две момичета, които танцуваха и жонглираха на сцената. Беше фантастично! По същия начин имаме сътрудничество с един художник – Винсент Фонф и той твори заедно с нас на сцената. Неговото рисуване е ритмично, живо и се получава нещо много хубаво и откачено.

Този септември ще бъде Вашето второ посещение в България на форума „БезГраници“, какви резултати имахте
след последния форум – преди 4 години и какво очаквате от сегашното издание през септември 2017?

На последния фестивал „БезГраници“, ние срещнахме много хора (музиканти, артисти, художници, журналисти, менажери, музикални агенти…) включително двама шефове на музикални агенции: Патрик де Лоекер и Ян Смит, с когото вече работим четири години. Имаме усещането , че форума е средище на хора с открито съзнание и не само от гледна точка на изкуствата, но и от човешка гледна точка. Следващият месец ще имаме удоволствието да представим нашия нов албум, както и нашето шоу с видео прожекция на живо. Очакваме да направим повече контракти с хора от различни страни, от различни музикални и артистични вселени.

Как можете да опишете музикалния си стил на кратко?

Advertisement

Нашата музика е смес между бретонски народни танцови ритми , наши собствени композиции и електронна музика. На сцената бих казал, че имаме някакъв вид рок енергия.

Има ли връзка между вашата музика и Вашата родна земя?

Разбира се, че има връзка. Бретон е уникална земя със собствен език, собствена музика и собствени танци. С всеки ден повече млади хора в Бретон започват да учат бретонски език, има и много групи които вдъхват живот на бретонската музика. Наистина е много важно за „Плантек“ създаването на мост между миналото и бъдещето, ето това се опитваме да правим всеки ден.

Какви са Вашите бъдещи артистични планове?

Работим върху нашия девети албум, нови композиции и сътрудничество с различни артисти от различни области.

Advertisement

Моля напишете нещо за феновете на Вашата група в България:

Nous sommes très heureux de revenir en Bulgarie car nous en gardons un excellent souvenir et nous avons
hâte de vous présenter notre dernier disque.

(Ние сме настина доволни да се върнем отново в България, защото запазихме прекрасни спомени и също
така сме щастливи да представим пред вас нашия нов албум.)

Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка с
осмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна,
„Двореца“ – Балчик и арт мрежа Скендерман.

Continue Reading
Advertisement