Connect with us

Общество

Пл. Александър Невски се превръща в старт и финал на първото по рода си градско бегаческо събитие на София с такъв мащаб

Avatar

Публикувано

на

HMPr0418 0347

снимка: ПР

Първото по рода си спортно събитие ще обхване сърцето на София на 13 май (неделя). „Kaufland София Полумаратон“ се очертава да се превърне в едно от най-масовите и атрактивни състезания по шосейно бягане в столицата, предлагайки старт и финал на площад „Св. Александър Невски“, трасе с една обиколка, преминаваща край редица забележителности, през централни части на града и паркове. Освен всичко останало, събитието включва богата програма на площада, експо зона с щандове на изложители, игри и атлетически предизвикателства за деца, награди и др. Предвидена е и благотворителна инициатива, чрез която ще бъде оказано съдействие за три каузи на фондации в страната. Като част от полумаратона ще се проведе и първото издание на „RUN4EU“ – безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори, организирано от Спортен клуб „Бегач“ в партньорство с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

„Имаме състезание, което започва и финишира от символа на София – храм-паметник „Св. Александър Невски“. Символ, защото е на повечето картички и Уикипедия страницата на София. Това прави града ни разпознаваем като спортна столица, въпреки че сме последни в ЕС по спортна активност. Направили сме състезание, което е безплатно за деца и дистанции, които започват от 600 метра до 21 км. Надяваме се бягането като най-достъпен спорт да стигне до повече хора и това състезание да бъде включено в пролетния календар, ако не на всеки, то на повечето граждани на София или защо не на Европа.“ – допълва за събитията на 13 май Еленко Еленков, Председател на клуб „Бегач“.

Състезанието „Kaufland София Полумаратон“ включва няколко различни дисциплини, подходящи както за опитни бегачи, така и за абсолютно начинаещи – класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. За всички участници на 21,1 км е предвидена по една от специалните брандирани тениски за бягане, както и допълнителни награди.

HMPr0418 0149

снимка: ПР

Като част от полумаратона и в рамките на честванията за Деня на Европа, на 13 май ще се проведе и специалното състезание за ученици – „RUN4EU“. То е с безплатна регистрация за ученици и училищни отбори и с възможност за избор между различни дисциплини: 4х5 км училищна отборна щафета, бягане на 600 метра, на 5 км, на 10 км, както и предизвикателен полумаратон (21,1 км). Всеки участник в “RUN4EU”, независимо от избраната дистанция, ще получи тениска за бягане с логото на събитието.

Advertisement

Освен възможността да предизвикат себе си в това да бъдат по-бързи или да изминат по-голяма дистанция, участниците в „Kaufland София Полумаратон“ имат възможност да бъдат полезни и за останалите, давайки пример и оказвайки съдействие на онези, които имат нужда от помощ. При попълване на регистрационната си форма, всеки участник може да избере кауза, която желае да подкрепи. Организациите, между които може да се направи избор, са Фондация „Воден път” (подкрепа за деца със специални нужди чрез кинезитерапия, водна рехабилитация и модифицирано плуване), Фондация “Сийдър” (подкрепа за център от семеен тип в гр. Казанлък, в който живеят деца с тежки увреждания, лишени от родителска грижа) и Фондация „Очи на четири лапи“ (отглеждане и обучение на бъдещи служебни кучета за хора с увреждания). 15% от таксата за всяка регистрация ще бъдат дарени на една от трите фондации. Изборът на кауза може да бъде направен от всеки участник в събитието при онлайн регистрация.

Регистрацията за двете събития, която включва и възможността за избор на кауза, продължава на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/. За „Kaufland София Полумаратон“ таксите до края на месец април са промоционални – 9 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон. За всички ученици, участващи в „RUN4EU“, както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква единствено регистрация на уебсайта.

Повече за „Kaufland София Полумаратон“, RUN4EU:

– уебсайт на „Kaufland София Полумаратон“: https://sofiahalfmarathon.com/

– „Kaufland София Полумаратон“ във Facebook: https://goo.gl/yDf1ME

Advertisement

– „RUN4EU“ във Facebook: https://goo.gl/hMpptG (хаштаг: #run4eu)

Continue Reading
Advertisement