Connect with us

Lifestyle

Повече от 300 души се включиха във форума за спорт и активен начин на живот „Физкултура“

Avatar

Публикувано

на

Kattie2

Кати Джейн Л’ерпение, снимка: ПР

Тази събота (10-и март) в София се проведе единственият в страната форум за спорт и активен начин на живот – „Физкултура“. Събитието, което се организира от Спортен клуб „Бегач“, събра на едно място повече от 300 души. Поводът бяха мотивиращите истории на трима световноизвестни атлети и приключенци, както и множество полезни уъркшопи и презентации на теми като спорт, тренировки, здраве, хранене и мотивация.

Събитието се проведе в Sofia Event Center и програмата му включваше 13 лекции и презентации, разделени в две зали. Основните лектори посетиха страната специално за форума и за пръв път споделиха вдъхновяващите си истории с българска публика. Сред гостите на третото издание на „Физкултура“ бяха известният американски автор на тема фитнес, спортна психология и здравословно хранене – Мат Фицджералд, британската ултраатлетка и модел Кати Джейн Л’ерпение и избягалият 44 маратона в 44 държави за 44 дни Питър Томсън.

„Важно е, когато спортуваме, да присъстваме, да виждаме, да помирисваме, да чуваме. Не бива тялото да е на едно място, а мислите на друго. Осъзнатостта помага да имаме ритъм в спорта и да постигаме по-добри резултати. В каквато и физическа форма да е човек, ако съзнанието му не е в кондиция, резултатите в спорта ще са слаби.“ – сподели Мат Фицджералд.

Matt

Мат Фицджералд, снимка: ПР

Основна тема на неговата презентация беше справянето с ограниченията, които психиката създава пред издръжливостта на тялото. Експертът доказа с примери, че най-великите спортни постижения се случват чрез съзнанието, не с мускулите. Американецът представи и книгата си за спортна психология „Колко силно го искаш?“, която излезе в превод на български език в деня преди форума.

Advertisement

Сред гостуващите лектори на събитието беше и Кати Джейн Л’ерпение. Великобританската ултраатлетка и модел е първата жена, изминала Великата китайска стена и ледената шапка на Патагония. Тя разказа за екстремните приключения, в които се е впускала без да има почти никакъв опит в съответните спортове. Сподели и за начина, по който изпитанията са я променили и накарали да мисли: „След това, което направих, изминавайки Великата китайска стена пеша, започнах да вярвам истински в себе си и да си казвам, че всичко е възможно. За мен тези приключения бяха като отваряне кутията на Пандора. Колкото повече виждам от света, толкова повече искам да научавам и за останалото в него. Притеснявам се, че нашите животи са твърде статични. С предизвикателствата, в които се впускам, всеки ден, който не е познат като предишните, е невероятен дар за мен. Обикновените хора могат да правят необикновени неща, просто трябва да започнем.“ Освен преминаването на Китайската стена (4 500 км за 6 месеца) и патагонския лед, Кати Джейн има зад гърба си и полярна експедиция при температури до -60°C, колоездене от Белгия до Истанбул и 8 000 км през Африка. Следващата цел, която британката си поставя за 2019-а година, е да прекоси с бягане Европа.

Peter1

Питър Томсън, снимка: ПР

С участниците във форум „Физкултура“ сподели своята история и още един великобританец  – Питър Томсън, който миналата година бяга по 42 километра в 44 държави, сред които и България. „Исках да се променя, да се доближа до човека, когото исках да бъда. Имах нужда от отдушник, да се чувствам по-добре психически. Затова започнах да бягам, но исках да го правя без да бъде фиксация с мисъл само за спорта. Тогава осъзнах, че ми трябва някакъв фокус, предизвикателство. Вдъхнови ме един бегач, който тичаше с кауза. Така стигнах до идеята да направя 44 маратона в 44 европейски държави за 44 дни и да помогна на две организации, занимаващи се с психическо здраве. Много хора ме подкрепиха и успях. Събрах и около 19 хил. лири дарения. В личен план разбрах, че мога по-добре да говоря за чувствата си. Все още нося състезателния дух, но знам, че той няма нужда да превзема живота ми.“ –  разказа Питър. Едни от най-големите предизвикателства, пред които се изправя британецът, се оказват най-малките държави на континента – Ватикана, Сан Марино, Люксембург. На тези места му се налага буквално да бяга в кръг с часове, за да постигне целта си – по един маратон във всяка европейска държава. Към края на своята презентация Питър сподели и за следващото си предизвикателство, което съвсем наскоро беше оповестено за пръв път – преминаване с бягане на трасето на легендарното колоездачно състезание „Тур дьо Франс“ (3 300 км за 70 дни). „Не знам какво ще се случи. Нямам представа дали ще финиширам“ – добави за британецът.

Освен чуждестранните гости, важна част от форума бяха и българските спортисти и приключенци, които също споделиха опит, идеи и съвети. Сред тях бяха преплувалият Ламанша Стефан Иванов, прекосилият планините от Мексико до Канада Петър Ванев, спусналият се със сноуборд от 7000-метров връх Владимир Павлов, както и поставилият общо три рекорда с велосипед по „Ком-Емине“ Борислав Йорданов. Програмата на събитието включваше не само лекции, но и практични уъркшопи. Те бяха свързани с правилната анатомична стойка, мобилни приложения тип „личен треньор“, хитри „джаджи“ за измерване усилието при бягане, колоездене за приключенци, както и предпазване и възстановяване от травми.

Следващите събития на Спортен клуб „Бегач“ са „Spring360“ на 18 март – единственото състезание в България, в което участниците се състезават кой ще измине най-дълго разстояние за 360 минути (6 часа), както и Планински маратон „Панчарево“ на 22 април.

Advertisement

Форум „Физкултура  2018“ се организира от Спортен клуб „Бегач“ с институционалната подкрепа на Посолството на Великобритания и Посолството на САЩ в София.

За повече информация:

– уебсайт на „Физкултура 2018“: Fizkultura.bg

– официално Facebook събитие: https://goo.gl/DwNjq1

Advertisement
Continue Reading
Advertisement