Connect with us

Lifestyle

Повече от 60 локации и артисти се включват в „квАРТал фестивал“ – тридневен празник в стария център на София

Avatar

Публикувано

на

160908 kvARTal Kolektiv poster webMEDIA

Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември.

Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.

Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.

Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.

Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

Advertisement

Интересни акценти от програмата на „квАРТал фестивал“:

„квАРТал фестивал“ ще стартира повече от ударно с откриващо парти в Дом на киното на 16 септември от 22 часа. Зад пулта ще застанат култовите столичните диджеи Emil Doesn’t Drive & Mr. Vanderley, които ще предложат няколко часов сет с грамофонни плочи. Освен на музиката, посетителите ще се насладят на специално подбрани светлини, бар и още много глезотии. Входът е свободен!

Същият ден, малко по-рано, от 18 часа, Sito Studio ще отпразнува своя рожден ден с множество интересни активности – там на посетителите ще бъде демонстриран процесът по направа на демо печат и ще се проведе разпродажба на стари принтове, както и колекция от дрехи.

Отново на 16 септември в  Ателие Пластелин от 19:00 ч. ще се открие изложбата „Beauty of Destruction“ на Дария Чапанова. През останалите дни в пространството ще бъдат представени няколко атрактивни пиеси.

Бар French 75 пък ще предложи дегустация и представяне на бутикови вина от южна Франция. На 17 септември от 19:00 ч. там ще може да се види модният пърформанс “Градски приказки“ на Албена Щениовска – Еглофф, с участието на актрисата  Силвия Драгиева.  Еглофф ще представи и своя изложба на картини.

Advertisement

Студио T Е З Г Я Х също предлага интересни активности. На 17.09 от 17:30 ч. публиката ще може да се запише за „Интуитивно усещане“ – един по-различен клас…“.  От 19:30 ч. пък ще започне „The healing walk““ – интерактивен съвместен проект на ТЕЗГЯХ и 11 Moons.

В работно арт пространство за споделено ползване SOHO и в трите фестивални дни посетителите ще могат да видят фотографската изложба „Memoria del silencio“ на Жана Йорданова. Отново там на 17.09 от 16:30 часа популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов ще представи своя „Modular synth showcase – музика с аналогови машини. За най-малките пък на 18.09 от 15:00 часа е предвидена Игра с роботи за деца с Робопартанс.

На 17 септември, от 18 часа в клуб The Muse ще се открие съвместната фотографска изложба “Beta Cuts”на Femme Fatale Project (Мартина Панайотова и Мери Адам) и Анна Калчева. В същия ден и на същото място, от 22 часа Femme Fatale Project ще разтанцуват гостите на фестивала с диджей парти. Вход свободен!

Еврейският културен център Шалом, който активно подкрепя „квАРТал фестивал“, организира няколко специални тура с гид „Еврейска София“, в които са включени исторически еврейски забележителности, както и архитектурни обиколки на района в дните 17 и 18 септември. Синагогата и музеят към нея също отварят вратите си за посетителите в последния ден на фестивала.

Ярък акцент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъдат т.нар. Pop-up galleries, които ще представят наяве идеята за оползотворяване на наличните празни пространства в района на квАРТал-а. Арт Фондация ДОМА в сътрудничество с куратора Цветелина Анастасова от +359 GALLERY и Smart Brokers отварят специално за фестивала няколко локации, които ще напълнят със съвременно изкуство, превръщайки ги в галерии и по този начин ще демонстрират техния все още неразгърнат потенциал.

Advertisement

Изключително интересни са и двата интерактивни улични проекта, включени в програмата на квАРТал фестивал “Разходка с виртуалната историческа карта Моята българска история – Оглеждай се за жълтите пинчета!” на платформата Move.bg иKomplex, Repot on the disappearance of Hagan Arnold” на Omnia Pictures (Меги Тодорова, Мариано Екуици). И двата проекта, ще потопят посетителите в една виртуална, фантастична реалност, в която ключови сгради от района ще оживеят, ще разкажат своите истории и ще съживят обитателите си през различните епохи на своето съществуване. Всичко, което е нужно за да се потопите в приключението е смартфон и двете специални мобилни приложения, които може да изтеглите съвсем свободно. Повече информация за интерактивните разходки и точни инструкции ще получите на инфо точката в Дом на киното.

Важен момент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъде дискусионният форум, който ще се състои в Дом на киното в дните 17 и 18 септември. Там организаторите, обединени под името „квАРТал колектив“, ще споделят своите идеи, цели и визия за стария софийски център, ще покажат някои вече реализирани добри практики в насоката за обособяване на творчески квартали в различни европейски градове и ще отговорят на всички въпроси, свързани с потенциалното развитие на квАРТал-а. На форума са поканени и специални гост-лектори с проучвания по темата, между които проф. Александър Кьосев (Културен център СУ), с темата за дворовете на София.

За ключовата дата 17 септември Дом на киното ще покаже игрални и нови документални филми, посветени на София. Темата за София присъства и в програмата на студио CUSH.BE (помещаващо се в сградата на Дом на киното), което ще покаже лимитирани дизайни „стара София“, направени с архивни снимки.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ОЧАКВАЙТЕ НА ИВЕНТА НА СЪБИТИЕТО ВЪВ FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/1770077556537824/

KAKTO И НА ФЕН СТРАНИЦАТА: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/?__mref=message_bubble

Advertisement

Защо точно квАРТал-ът?

Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, е една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал“. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.

Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв“, коментират организаторите.

Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.

Advertisement

Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали  в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.

Организатори на „квАРТал фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.

Continue Reading
Advertisement