Connect with us

Култура

Последвайте Дороти във вълшебния свят на Оз

Avatar

Публикувано

на

Magiosnikat ot Oz cover

Дороти се приготви за път, обу сребърните обувки, взе кошница с храна и двамата с Тото тръгнаха по пътечката от жълти тухли към Изумрудения град…

Насладете се на безсмъртния роман на Л. Ф. Баум, адаптиран за деца в предучилищна възраст и начален курс на обучение. Дороти живее с леля си и чичо си във ферма в Канзас, но когато къщата им е връхлетяна от торнадо, момиченцето и нейното кученце Тото по магичен начин се озовават във вълшебна страна. Дороти тръгва по пътечката от жълти тухли, за да отиде в Изумрудения град при магьосника от Оз, който навярно знае как тя да се завърне обратно в Канзас.

По време на пътешествието Дороти се среща и запознава с Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Изумрудения град с надеждата да получат това, което им липсва – мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек и кураж за Страхливия лъв.

Новото издание (ИК „Софт Прес“) ще радва децата с приказните илюстрации на Ана Григориев. Стилът ѝ се отличава с модерно излъчване, съчетано с класически подход, елегантна пищност, ярки цветове и запомнящи се образи, които вълнуват детското въображение и превръщат книгата в любим приятел.

Ана Григориев е сръбска художничка, дипломирала се в Академията за изящни изкуства в Белград. Работи като илюстратор на книги и учебници. Към днешна дата е илюстрирала над 100 детски книги. Работи както за сръбски, така и за европейски и световни издателства. Ана Григориев има шест самостоятелни изложби и участва в десетки колективни.

Advertisement

През 1939 г. Виктор Флеминг заснема фантастичен мюзикъл по романа на Л. Ф. Баум. За ролята на Дороти е избрана младата звезда Джуди Гарланд. Филмът я прави една от най-търсените и високоплатени актриси в Холивуд. Нейната интерпретация и изпълнение на песента „Отвъд дъгата“ (Over the Rainbow) е избрана за най-великата филмова песен за всички времена от Американската филмова академия.

Изпълнението на Джуди Гарланд може да гледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=U016JWYUDdQ

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement