Connect with us

Култура

Последна изложба от националното турне на ANIMALIA днес

Avatar

Публикувано

на

Над 40 научни илюстрации и малки пластики на животни от нашите географски ширини ще бъдат представени в сградата на Българската академия на науките. Младите автори Милена Радева и Илия Бояров, вече познати на широката публика в страната със своята артистична 3D енциклопеция, ще покажат за последен път симбиотичната връзка между двете изкуства в рамките на националното турне Animalia.

Артистичната изява, която посети едни от най-големите градове в България през тази година, е резултат от дълбокото убеждение на Милена и Илия, че реализмът и на най-малкия детайл може да онагледи природата, в която рядко се вглеждаме и за която още по-рядко се замисляме. Така се раждат 47 експоната на редица познати, но представени по непознат начин животни под формата на илюстрации, създадени с научна прецизност, и скулптури, които изненадват с миниатюрни детайли.

Изложбата е необичайна, защото подобна колаборация между научна илюстрация и малка пластика не е правена до момента в страната, както и защото представя познати на публиката животни, но в по-различна среда – от една страна, в изложбената зала, но не като препарирани експонати, а от друга – като произведение на изкуството, даващо директна, ясна и точна информация за изобразения обект.

Друга основна цел на авторите е да приближат изкуството до максимално широк диапазон от зрители чрез общодостъпната тематика и директни послания, както и чрез непретенциозността на използваните изразни средства, която фокусира вниманието върху самия художествен обект, а не само върху естетически и изкуствоведски въпроси.

Милена и Илия вече работят върху следващия си голям съвместен проект – Animalia Aves (застрашените птици в България), който ще има за цел да трансформира пасивното знание за красотата на природата в активно самосъзнание за опазването на изчезващите и уязвими видове птици в страната. Може да следите как се развива той във фейсбук страницата на Animalia на адрес www.facebook.com/AnimaliaExhibition или на сайта www.animaliaexhibition.seimenus.com.

Advertisement

Националното турне Animalia е изцяло самофинансирано. Авторите изказват своите благодарности за моралната подкрепа на Община София, Община Варна, Община Русе, Община В. Търново, Община Банкя, Община Пловдив, Община Пазарджик и Община Бургас, както и на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, сдружение „Зелени Балкани“, Винпром Русе, ARUNA PR Advisory, месечното издание за политическа култура A-SPECTO и MIKA – онлайн списание за музика и лайфстайл.

Continue Reading
Advertisement