Connect with us

Култура

Почетният консул на Република България в Република Намибия написа вълнуващ философски роман за Древен Египет

Avatar

Публикувано

на

bogosuzdatelyat cover

Почетният консул на Република България в Република Намибия Михаил Михайлов ще представи новата си книга „Богосъздателят” (ИК „Сиела”) във вторник, 31 януари, от 18:30 часа в книжарница „Сиела” в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски”. Романът разказва на разбираем език историята на духовния път на хората от Древен Египет и мястото на религията в човешката цивилизация.

За мястото на религията в човешкото развитие и цивилизация пише почетният консул на Република България в Република Намибия Михаил Михайлов в новия си роман „Богосъздателят”. Михайлов е посветил години от живота си, за да проучи и преведе автентични древни източници. В предговора на „Богосъздателят” той пише:

Хората са водили войни в името на своите богове. Вдъхновявали са се от тях. Построили са им великолепни храмове. Посветили са им вълнуващи художествени произведения. Обричали са живота си на тях и продължават да го обричат. Без всякакво съмнение и днес сме духовно свързани с вярата в Бог. Но кога е възникнала тя? Как е станало това? Защо сме я сменяли толкова пъти? С какви намерения и последствия? В името на какво? Ще я сменим ли отново? Това са нежелани въпроси и ние избягваме да търсим техните отговори. Приемаме за чиста монета вярата си и живеем убедени в нея. Ала тези въпроси имат отговори. Един от тях е заровен дълбоко в миналото. Посветих дълги години, за да го изровя и да ви го поднеса в този роман. Ако отговорът ви интересува, отворете тази книга.”

Михайлов е роден в София. Живял е в Тунис и Куба. Завършва Музикалната академия в София, а впоследствие и ВИАС (дн. УАСГ). Специализира международни отношения, а в периода 1985–1990 г. е трети секретар в българското посолство в Адис Абеба, Етиопия. Специализирал е рисуване в Лувъра. Една от големите му страсти – ловът, го отвежда в Намибия, където живее от 20 години. Там Михайлов се връща и към музиката, и става университетски преподавател. Автор е на книгите „Анича”, „Бушменска прокоба”, сборника с ловни разкази „Африкански пусии” и др. Бившият министър-председател на Република Намибия Нахас Ангула определя Михайлов като „писателят на Африка” през 2010 г. за новелата „Бушменска прокоба”. Премиерата на последната му книга – „Богосъздателят”, ще се състои на 31 януари (вторник) от 18:30 часа в книжарница „Сиела” в подлеза на Ректората.

Continue Reading
Advertisement