Connect with us

Спорт

„По пътя към историята“ – пресконференция с Линдзи Вон Сен Мориц, Швейцария

Avatar

Публикувано

на

Непосредствено преди премиерата на ексклузивната поредица на Евроспорт „По пътя към историята“ Линдзи Вон даде пресконференция. Ето какво сподели тя:

За „По пътя към историята“

„Винаги съм искала да дам на феновете по-задълбочен поглед върху живота си. Отворена съм към социалните мрежи и към феновете, но не съм сигурна, че всеки разбира напълно това, през което преминах. „По пътя към историята“ е проект, за който се вълнувах много. Камерите ме следваха през цялото време! Определено това е страхотен поглед върху живота ми, върху всичко, което преживявам и върху хората, които ме подкрепят.

Идеята на предаването беше да покаже пътя към историята и към олимпийските игри, а не възстановяването ми от контузия. Въпреки това проектът позволи на феновете ми да видят живота ми от още един ъгъл и да станат свидетели на това, което преживях. Винаги трябва да се справям с нещо, винаги има пречки. Не беше перфектният момент, не беше това, което исках, но всеки, който гледа „По пътя към историята“, ще може да преживее заедно с мен това, което аз самата преживях.

Изгледах първите два епизода и смятам, че са страхотни. Тяхната цел беше да покажат колко усилено работя и колко много ме подкрепят близките ми хора.

Advertisement

За рекорда на Ингемар Стенмарк:

Никога не съм си мислела, че мога да стигна толкова далеч или дори да бъда близо до подобряване рекорда на Ингемар. Той е легенда в ските и всеки смята, че е най-великият за всички времена, включително и аз! Да бъда толкова близо до подобряването на неговия рекорд е моя мечта. Мисля, че единствената ми мечта през годините е била да стана олимпийски шампион. Всички световни титли са отбелязали напредък в моята кариера и са ме довели до този момент. Да стигна толкова далеч е нещо забележително за мен и съм благодарна.

Само веднъж съм се срещала със Стенмарк. Той е затворен човек, не посещава събития много често. Видях се с него миналата година в Стохолм. Тогава ми каза, че ще дойде и ще ме гледа, за да види дали ще подобря рекорда му. Няма определено място, където искам това да се случи. Където и да е, би било много специално.

За приоритетите си:

Мисля, че да подобря рекорда на Ингемар е най-големият ми приоритет. След това са олимпийските игри и световните първенства, а чак след това и титли от дисциплините. Подобряването на рекорда на Ингемар би било най-значимото за историята на ските събитие.

Advertisement

Това, че световните първенства не са най-големият ми приоритет или най-важната ми цел, не означава, че не искам да печеля. Последният супер гигантски слалом в Хърватска беше изключение що се отнася до начина, по който се състезавах. Тук, на Световното първенство, ще дам всичко от себе си. Все още искам да печеля. Когато съм на стартова позиция, единственото, което искам, е да карам колкото по-бързо мога.

За рекорда:

Рекордът определено ме мотивира. Разбира се, искам да печеля, но да подобря рекорда на Ингемар е нещо невероятно и това, за което наистина работя. Със сигурност това ме мотивира и в Световните купи. Ингемар е голяма мотивация за мен.

За последната контузия:

Все още има работа и не съм се възстановила на 100%, но нещата се подобряват. Мога да държа щеките, мога да се здрависвам с хората. Все още не мога да вържа напълно косата си, но работя над това. Мога да се гримирам. Не мога да дам прекалено много автографи, тъй като ръката ми се изморява.

Advertisement

За Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Сен Мориц

Определено съм в по-добра позиция след като спечелих състезанието в Гармиш. Двойното падане в Кортина беше крачка назад. Безопасното и консервативно спускане в супер гигантския слалом не помага особено, въпреки че точно то ми помогна да финиширам. Мога да кажа, че започвам Световното първенство развълнувана и уверена – не с най-голямата си увереност, но все пак уверена. Пистата тук е страхотна и на нея съм спечелила много световни купи.

По време на световните първенства единственото, което има значение, са медалите. Тук няма точки. Четвърто място е вероятно най-лошия резултат, който можеш да постигнеш. Състезавам се за медали и ще продължавам да давам най-доброто от себе си. Или печеля, или си тръгвам. Това е моята философия и да печеля медали е моята цел. Въпреки че не мога да кажа, че съм абсолютно уверена в себе си, все още смятам, че мога да печеля.


За себе си: 

Вече не знам какво означава да бъдеш нормален човек. Не мисля, че ми липсва чувството на обикновен човек, защото това е просто моят живот. Всяка стъпка, която правя в кариерата си, е само надграждане на това, което съм сега. Това е моят свят, светът, с който съм свикнала и който съм приела. Мисля, че това е една от причините поради която съм толкова отворена и поради която исках да реализираме „По пътя към историята“ Това съм аз, това е моят живот и искам да го споделя. Надявам се животът ми да вдъхнови хората.

Advertisement

Винаги е забавно на ските, иначе не бих се занимавала с този спорт. Ако не беше забавно, щеше да ми е много трудно да намеря мотивация да се върна обратно след толкова много контузии. Обичам това, което правя. Адреналинът – обожавам го. Наистина е забавно.

За състезанията срещу мъже

Един ден бих се радвала да се състезавам срещу мъже. Обичам да тренирам с мъже. Те ме мотивират да надскачам себе си в ските. Една от най-големите ми цели е да се състезавам срещу тях. Мисля, че най-голям шанс това да се случи е в Лейк Луис, защото това е единственото състезание, в което и мъжете, и жените се състезаваме по горе-долу едно и също време. На другите места никога не съм се състезавала, което би било голям недостатък.


За приятеля си Роджер Федерер

И двамата с Роджър обичаме това, което правим. Аз обичам ските, а Роджър обича тениса. Той работи упорито, аз също. Много хора казват, че вече е възрастен и никога повече няма да спечели турнир от Големия шлем, но ето, че това отново се случи. Много хора казваха, че няма да се завърна, че съм загубила формата си, но ето, че спечелих. Мисля, че това е общото между мен и Роджър и определено за мен той е вдъхновение. Той е скромен шампион, а в днешно време не е лесно да намериш някого като него. Роджър е въплъщение на истинския шампион. Искам да бъда като него в това отношение.“

Advertisement
Continue Reading
Advertisement