Connect with us

Култура

Предстои премиерата на „Българите!: Забравените постижения” от Делян Момчилов

Avatar

Публикувано

на

Стамен Григоров

50 вълнуващи истории за  големите  български постижения в науката, изкуството, предприемачеството, просветата и пътешествията оживяват с над 300 илюстрации.// Иван Шопов и „Авигея” със специално музикално изпълнение на премиерата на книгата.

Над 3000+ чаши кафе, 29 месеца подготовка, 7 души. Това е формулата за успеха на младия творчески и редакторски екип на мащабния проект Българите!: Забравените постижения”.

Впечатляващият дебют на младия автор Делян Момчилов представя 50 вълнуващи истории за големите български постижения в науката, изкуството, предприемачеството, просветата и пътешествията. Подкрепено с над 300 цветни и смели илюстрации от популярния художник Стен Дамянов („Просто Спас”) и под строгата редакция на научния ръководител проф. Пламен Павлов, изданието гарантира историческата си достоверност, без да претендира за академичен труд и да изпада в патетична полемика.

Ако не знаете кой е първият българин, стъпил на Антарктика, първата българка, обиколила света, основоположникът на българското кино, първият български илюзионист или откривателят на Lactobacillus bulgaricus, заразете се с вдъхновение благодарение на техните любопитни, но понякога  тъжни съдби.

Българите!: Забравените постижения” е книга, насочена към децата, към техните родители, към тийнейджърите, към родолюбците, към космополитите – към всеки, който иска да научи малко повече за близкото и далечното ни минало, за да съхрани доброто, оптимистичното и любопитното в националната ни памет.

Advertisement

Заповядайте и на 5-ти декември от 19:30 ч. в клуб „Терминал 1”, когато авторите ще разкажат малко повече за близо 2-годишния си труд; съвременни просветители и дейци, сред които Светослав Иванов, Андрей Захариев, Георги Тошев и Захари Карабашлиев ще подкрепят проекта, а  Иван Шопов и талантливите момичета от „Авигея” ще завършат вечерта с вълнуваща музикална изненада за посетителите!

Специален гост на събитието ще бъде и наследникът на Съба Вазова – Григорий Вазов.

Фейсбук страницата на проекта може да откриете тук: https://goo.gl/b7TEHs

„Освен че са изумителни и вдъхновяващи, историите са разказани по нестандартен, майсторски начин, какъвто все още не съм виждал. Илюстрациите са разкази, а разказите илюстрации! Тези неочаквани, разчупени, пъстри, поглъщащи страници са ни нужни. Нужни са на децата ни. Нужни са на нас. Нужни са на историята ни. Нужни са на националната ни самоличност!

Иво Иванов, писател, автор на „Кривата на щастието“

Advertisement

„От първия  български илюзионист до създателя на първия български самолет. Позабравените истории на онези, в които се оглежда реалното ни национално самочувствие. Важна книга за важните българи. За всеки, които помни историята ни. Книга за нас, българите.“

Георги Тошев, журналист, телевизионен водещ, автор на „Артефакти“ и „Другата България“

Преди да кажеш, че си „първият българин“, прегледай книгата и вероятно ще откриеш, че някой сънародник вече го е направил. Ако в днешни дни имаме постижения, това не е случайно – стъпваме именно на тези обществени двигатели с борбен дух, отворени очи и свободни души. „Българите! Забравените постижения” е жива и отлично илюстрирана колекция от биографии на ярки изследователи, творци, предприемачи, иноватори и пътешественици, която ни вдъхновява да изкачваме и търсим своите лични върхове.

Боян Петров, зоолог, височинен алпинист, автор на „Първите седем“, първият българин, изкачил десет осемхилядника

Advertisement
Continue Reading
Advertisement