Connect with us

Галерия

Премиерата на „Дъвка за балончета“ с изложба за детството на 80-те

Avatar

Публикувано

на

Тръба за фунийки, лексикон, уолкмен и още 20 емблематични “съкровища” от детството през 80-те ще бъдат показани в изложба на премиерата на новия български филм “Дъвка за балончета”. Мини експозицията се открива на 5 декември преди официалната премиера на лентата в пространството пред Cinema City в Paradise Center в София. Посетителите ще могат да видят още колекции картинки от дъвки, салфетки, една от първите електронни игри, пионерска връзка, списания и книги, както и “библията” на децата от онова време – Некерман. Всички предмети са автентични и са предоставени от екипа и фенове на лентата.

Мини изложбата е със свободен достъп и ще продължи две седмици. Във фейсбук страницата на “Дъвка за балончета” паралелно ще бъде създадена виртуална версия, като всички желаещи ще могат да предоставят снимки на своите колекции или запазени “съкровища” от детството.

Първите посетители на изложбата “Дъвка за балончета – Детството на 80-те” ще бъдат близо 700-те гости на официалната премиера на филма на 5 декември. От 8 декември всички желаещи ще могат да видят лентата на 55 кино екрана в 27 града в България. Специални прожекции и срещи с екипа ще има и в Пловдив и Бургас – съответно на 11 и 18 декември.

“Дъвка за балончета” е филм, който ни връща към магията на първата любов и детството през 80-те години на миналия век. В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков, а лентата припомня най-доброто от романтичния жанр, останал на заден план в българското кино през последните десетилетия.

Освен любовна история, лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите картинки от дъвки и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. Калин (35) е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна (35) е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

Advertisement

Зад сценария на “Дъвка за балончета”, който спечели наградата на “Златна роза” преди броени дни, стоят Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, създали и сценариите на най-популярните български сериали. Режисьор е Станислав Тодоров – Роги, а зад камерата е Владимир Михайлов. В ролите на децата влизат Аглея Гумнерова, Андрея Захариев, Валентин Александров и Калоян Лалов. Във филма ще видим и актьорите Малин Кръстев, Диана Димитрова, Валентин Ганев, Жорета Николова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова и Борис Георгиев.

Копродуценти на „Дъвка за балончета“ са Нова Броудкастинг Груп и Dynamic Arts. Филмът ще се разпространява в кината у нас от “Лента”, а премиерната дата е 8 декември. „Дъвка за балончета” е шестата кино продукция, на която NOVA е копродуцент, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Continue Reading
Advertisement