Connect with us

Култура

Премиера: „Образи и отражения”, сборник разкази от Велислав Д. Иванов

Avatar

Публикувано

на

„Сценичната треска e винаги така силна, както първия път.” Така започва измамният пролог на „Образи и отражения”, който се явява първи разказ в сборника. Историите на Велислав Д. Иванов са ненадейна, но възхитителна порция гориво за въображението, приличат на „среднощни апаши”, които се вмъкват в съзнанието неусетно и започват да творят чудеса – от спомени, асоциации, просъници и загадъчни настроения.

Верни на себе си ли сме, когато творим, или творим себе си? Кога живеем собствения си живот и кога се превръщаме в кухи автомати, повтарящи заучени движения и възприемащи чуждите идеи за свои? Къде е границата между автентичното ни съществуване и фикцията?

Това са универсалните въпроси, които вълнуват автора. (Редом с въпроса дали е автор, докато реставрира и работи върху репродукция, например). На 7 март ще се опитаме да намерим отговорите с помощта на Владимир Полеганов, който владее отлично границата между бълнуването и яснотата.

Велислав Д. Иванов e роден през 1988 г. в София. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университета в Единбург, Великобритания; в момента работи върху докторат в областта на политическите науки. Възгледите му за литературата са повлияни от прозата на Борхес и неговите последователи. А „сценичната треска” е обяснима, защото сборникът с разкази „Образи и отражения” е дебютът му на сцената на художествената литература!

Премиерата на книгата е на 7 март точно в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement