Connect with us

Култура

Приемът на заявки за Европейска литературна награда „Димитър Димов“ започна

Avatar

Публикувано

на

Европейска литературна награда Димитър Димов 1

Учредената преди четири месеца Европейска литературна наградаДимитър Димов“ ще бъде връчена за първи път във Варна в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г. За престижното отличие, чийто награден фонд е 10 000 лева, ще се борят съвременни български и европейски автори на романи, издадени у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г. Заявки от издателите вече се подават по имейл, а формулярите могат да бъдат изтеглени от сайтовете на фестивала ВарнаЛит и на Община Варна. Крайният срок за подаване на заявки е 15 януари 2019 г.

В началото на юни месец тази година бе официално обявено учредяването на Европейска литературна награда за романДимитър Димов“ под патронажа на кмета на Община Варна. Тогава стана ясно, че за авторитетния приз, който ще бъде връчван ежегодно, ще се съревновават съвременни български и чуждестранни автори на романи, а наградният фонд е в размер на 10 000 лева. Вече се приемат и номинации от всички български издатели на имейл ddimov.nagrada@gmail.com. Издателствата имат право да кандидатстват с максимум четири романа – до два от родни и до два от европейски съвременни живи писатели, публикувани на български език през календарната 2018 г.

Конкурсът ще се провежда в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат съобщени публично петте романа, избрани от 5-членното жури измежду всички кандидатури, които ще се борят за европейската наградаДимитър Димов“. Във втория етап журито определя носителя на наградата между тези пет номинирани заглавия, а името на победителя ще бъде обявено на официална церемония по време на предстоящото издание на фестивала ВарнаЛит през 2019 г.

Целта на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е да отличи романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български. Тя ще бъде връчена за първи път през 2019 г. – в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на Димитър Димов през юни. Крайният срок за подаване на заявки за участие в конкурса за Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е 15 януари 2019 г. Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от сайта на фестивала ВарнаЛит, както и от сайта на Община Варна.

Подробности относно условията за кандидатстване можете да научите тук.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement