Connect with us

Театър и постановки

Програмата от представления на театрална група МЕТЕОР за месец НОЕМВРИ 2018

Avatar

Публикувано

на

piesa za nas 2

Представяме на вашето внимание програмата от представления  на театрална група МЕТЕОР за месец НОЕМВРИ 2018, сред които ще видим и най-новото им представление „Пиеса за Нас”.

 

LOVECRAFT
4.11 – ЛЪВКРАФТ, Дом на киното, 19:30

Представление-лекция за Хауърд Филипс Лъвкрафт. 

текст, режисура и музика: Ани Васева
художник: Стефан Дончев

с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова
и гласовете на Боян Манчев и Цветан Цветанов

Х.Ф. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху horror жанра в литературата, киното, музиката и поп културата. Освен стотиците филми, книги, музикални албуми, посветени на сюжети от неговото творчество, или инспирарни от него, съществуват и всеизвестни поп референции, отново произхождащи от разказите на Лъвкрафт (най-известната от тях може би е лудницата Аркам от вселената на DC Comics). 
Апокалиптичният космос на Лъвкрафт съдържа бездънни мрачни пространства с пет измерения, в които чудовищни извънземни градове с невъобразима геометрия са населявани от зловещи, фасциниращи фигури. В този свръх-естествен, свръх-организиран свят извънземни създания – полу-растения, полу-мекотели, полу-бозайници – бродят из обширните Планини на Лудостта. 

PIESA ZA NAS
6.11 – Пиеса за нас, Дом на киното, 20:00 – след ПРЕМИЕРАТА

режисьор: Ани Васева
текст: Ани Васева, с включени фрагменти от текстове на Боян Манчев и Ани Васева от стари спектакли на „Метеор“, както и текстове, писани от актьорите.

участват: Леонид Йовчев, Емона Илиева, Стефан Милков, Георги Димитров, Грета Гичева, Гордан Коев, Калин Николаев, Лъчезара Василева, Мартин Димов, Никол Василева и Траян Христов.

В представлението са използвани костюми от спектакли на „Метеор“, с художници Аглика Терзиева, Георги Шаров, Майтия Цибулка, Стефан Дончев и Ани Васева. 
Това е спектакъл за нас. За нас, Метеор, за историята ни и за нас – тези, които сме на сцената и направихме „Пиеса за нас“. За живота. За театъра. За отчаянието. За радостта. За страха. За нас. 
„Ние сме за невъзможното. Ние сме за това, което е повече. Ние искаме всичко.“
„Като актьор трябва да мога да усетя всичко и да го живея. Трикът е, че всеки може да бъде актьор стига да поиска. И всеки играе. И всеки усеща. А нали това ни събира, тук, сега. Общото усещане. И, може би, евентуално, някаква нужда. Нещо, което ни липсва. От какво се нуждаем?“
„Няма настояще. Докато мигнеш и моментът е вече минал, а следващят вече идва. Докато казвам това, то вече е минало, а бъдещето още предстои. Аз стоя в празнота. Мен ме няма.“

Спектакълът е осъществен с помощта на Министерство на културата и Дом на киното.

UBIECYT I BLUDNICATA
14.11 – Убиецът и блудницата – по Достоевски, Нов театър, 19:00


по романа „Престъпление и наказание“ на Ф.М. Достоевски (с включени фрагменти от „Братя Карамазови“ на Достоевски и поезия от Лермонтов)
Представление на Театър „Константин Величков“, Пазарджик.

драматург (сценична версия на текста): Анна Топалджикова
режисьор: Ани Васева
сценограф: Виктор Георгиев (Viktor M Georgiev)
автор на музиката: Стефан Христов MR.SMiFF (Stefan Hristov Smiff )
асистент режисьор: Михаил Жекунов (Михаил Жекунов)
фотография: Георги Димитров (Joro Aranjoro) и Теодора Бамбикова (Ted Bambikova)
графичен дизайн: Стефан Дончев (Ste Donchev)

със: Сабина Коен, Валери Георгиев (Valery Georgiev) и Леонид Йовчев (Леонид Йовчев – Leonid Jovchev)

Преди всичко останало, „Престъпление и наказание“ е криминална история. „Убиецът и блудницата“ проследява дебненето между бившия студент-убиец и загадъчния следовател. На объркания престъпник постоянно му е необходимо да се оттласква от нещо, за да си отговори на въпроса „Защо убих“, който, макар и неизречен, не спира да възпалява съзнанието му. Сам се набутва в ръцете на разследването, за да дразни раната си, или търси компанията на „падналата жена“, в чието присъствие се надява да намери едновременно утеха и наказание. 

Престъплението, със свята зейнала органика и ужас, разтваря двойно дъно в плътта на ежедневието. Новоразкритата реалност е кошмарна, трескава, пипалата й се простират върху детайли от „нормалното“, облепват ги със сънната си слуз и ги правят неразпознаваеми. Престъпникът плава между плащещо познатите подробности на обичайното и зева на кошмара. Престъплението е наказнието, оказва се.

Advertisement

 

TOTALNA SHTETA
16.11 – Тотална щета, ТАМ, Велико Търново, 20:00

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков

с: Леонид Йовчев и Галя Костадинова


„Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“. „Няма пречки пред любовта (освен физически).“

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

 

PIESA ZA TEB
23.11 ПИЕСА ЗА ТЕБ
, ТАМ, Велико Търново, 20:00

Текст, режисура, и костюми: Ани Васева
С: Леонид Йовчев и Александър Узунов

ПИЕСА ЗА ТЕБ е спектакъл за неразличимата точка, където бъдещето се превръща в минало, очакването – в спомен, детството – в напреднала възраст, новото начало – в повторение. Отвъд мъгливия хоризонт на меланхолията се формира нов свят. Свят, в който космосът тепърва се създава и едновременно с това избухва в зрелищен финален взрив. В тази временна вселена възрастта, полът, личната биографията и споменът са двузначни, разтегливи и изменчиви понятия. Там всичко се движи между най-конкретното и най-абстрактното. 

PUTUVANE KUM ADA
26.11 – Пътуване КЪМ АДА, ДНК, 19:30

 

 режисьор: Ани Васева
по текстове на Боян Манчев
музика и аудио дизайн: Константин Марков
апарати и дигитални програми: Стефан Дончев
рисуван декор: Борис Делчев
композиция на лира: Емона Илиева
концепция костюми: Ани Васева
изработка костюми: Катя Петрова, Дарина Стоименова, Теодора Бамбикова
кожа и специални костюми: Емилиян Бонев и Михаил Жекунов
интендант: Михаил Жекунов

Advertisement

с: Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов.

„Пътуване към ада” е визуална поема.

„Пътуване към ада” е поетическа фантазия.

„Пътуване към ада” е театрална оратория.

„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.

Advertisement

Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като не-обходимост.
Пътуването към ада е пътуване към себе си.
Адът не предстои. Адът вече се е случил. Адът е тук и сега.

„Където няма желание, там няма ад.
Където няма ад, там няма желание.”

30.11 – Тотална щета | ДНК, ДНК, 19:30

 

За Metheor:
Метеор е група от съмишленици, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури на Метеор през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик), Боян Манчев (автор, драматург, теоретик) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор). Проектите на Метеор са определяни от групата и интерпретаторите на работата й като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория” и се основават, по думите на Ани Васева, на една силна идея за театър. Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.

Advertisement

 

 

 

Continue Reading
Advertisement