Connect with us

Tехнологии

42% от организациите са претърпели загуба на данни

Avatar

Публикувано

на

cyber security 1805246 1280

Acronis, световен лидер в киберзащитата, отбеляза началото на Световна седмица за киберзащитата, като разкри, че през 2019 42% от компаниите претърпяват събитие, водещо до загуба на данни, което от своя страна е причина за принудително прекъсване на работните процеси в организацията. Този голям брой вероятно е причинен от факта, че макар близо 90% да създават резервни копия на данните си, само 41% от тях го правят ежедневно.

Цифрите, разкрити в проучването на Acronis във връзка със Световната седмицата за киберзащита , илюстрират новата реалност, според която традиционните стратегии и решения за защита на данните вече не са в крак със съвременните ИТ нужди на хората и организациите. Ето защо Acronis разшири Световния ден за бекъп (World Backup Day) – годишен празник, който се отбелязва на 31 март, до Световна седмица за киберзащита.

Годишното проучване измерва навиците за защита на информация на близо 3000 души по целия свят. Резултатите показват, че докато 91% от хората правят бекъп на данни и устройства, 68% все още губят данни в резултат на случайно изтриване, повреда в хардуер или софтуер или остарял метод за създаване на резервни копия.

Междувременно, 85% от организациите не правят резервни копия няколко пъти на ден. 26% правят бекъп ежедневно, 28%  – седмично, 20% – месечно, а 10% – никога, което може да означава дни, седмици или месеци на загубени данни, без възможност за пълно възстановяване.

Онези професионални потребители, които не правят резервни копия, почти 50% смятат, че това не е необходимо. 42% от организациите отчитат загуба на данни, което води до принудително прекъсване на работните процеси през миналата година, а 41% отчитат загуба на средства поради недостъпност на данните. Освен това, само 17% от потребители и 20% от ИТ специалистите следват най-добрите практики, използвайки хибридни архиви във организацията или в облака.

Advertisement

Всички тези резултати подчертават важността на прилагането на стратегия за киберзащита, която включва създаване на резервни копия на данните няколко пъти на ден и използване на правилото за бекъп 3-2-1 : направете три копия на данните си (едно основно и две резервни), съхранявайте ги на поне два вида носители за съхранение, като едно от копията да бъде отдалечено или в облака.

“Хората и организациите продължават да страдат от загуба на данни и кибератаки. Всичко около нас бързо става дигитално зависимо и е време всички да вземат на сериозно киберзащитата,” каза Gaidar Magdanurov, Chief Cyber Officer, Acronis. “Киберзащитата в дигиталния свят става петата основна човешка нужда, особено в това безпрецедентно време, когато много хора трябва да работят отдалечено и да използват домашни мрежи с по-ниско ниво на защита. Изключително важно е активното прилагане на стратегията за киберзащита, която гарантира безопасността, достъпността, поверителността, автентичността и сигурността на всички данни, приложения и системи – независимо дали сте домашен потребител, ИТ специалист или доставчик на ИТ услуги.”

Киберзащитата променя правилата

С увеличаването на кибератаките, традиционният бекъп вече не е достатъчен за защита на данни, приложения и системи и разчитането само и единствено на него за непрекъсваемост на бизнеса е твърде опасно. Киберпрестъпниците се насочват към създадените резервни копия, съдържащи зловреден софтуер и се опитват да ги променя, с което се увеличава необходимостта от проверка на автентичността при възстановяване на информацията.

Направеното проучване показва високо ниво на загриженост относно киберзаплахите. 88% от ИТ специалистите съобщават за загриженост към рансъмуер, 86% са загрижени за cryptojacking, 87% са загрижени за атаките на социалното инженерство, като фишинга, а 91% са загрижени за изтичането на данни. Сред индивидуалните потребители осведомеността и загрижеността относно всички тези четири типа заплахи бяха почти със същите нива. В действителност, в сравнение с аналогично предходно проучването на Acronis, проведено преди една година, притесненията относно киберпрестъпленията са нарастнали с 33%.

Advertisement

Проучването разкри и липса на представа за управление на данните, разкривайки голямата нужда от решения за киберзащита с по-голяма видимост и аналитичност. Изненадващите резултати показват, че 30% от потребителите и 12% от ИТ специалистите не знаят дали данните им са променени неочаквано. 30% от потребителите и 13% от ИТ специалистите не са сигурни дали решението им срещу злонамерен софтуер спира заплахите. Освен това, 9% от организациите съобщиха, че нямат информация за това дали са имали принудително прекъсване на работата, в резултат на загуба на данни през тази една година.

За да се осигури пълна защита, сигурното създаване на резервни копия трябва да бъде част от цялостния подход към киберзащита на всяща организация, който включва рансъмуер защита, възстановяване след срив, киберсигурност и инструменти за управление. Този дълбоко интегриран подход се отнася до петте вектора на киберзащитата, чрез осигуряването на безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност (SAPAS) за всички данни, приложения и системи.

Препоръки  

Независимо дали сте загрижени за личните си файлове или за непрекваемоста на бизнеса си, Acronis има пет препоръки, с които гарантира бърза, ефективна и сигурна защита на работните процеси:

· Винаги създавайте резервни копия на важните данни. Съхранявайте няколко копия на резервното копие, както локално (така че да е на разположение за бързо и често възстановяване), така и в облака (за да гарантирате, че имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие порази вашите съоръжения).

Advertisement

· Уверете се, че операционните системи и приложения са актуални. Разчитането на остарели операционни системи или приложения означава, че им липсват корекции на грешки и ъпдейти за защита, които помагат да се блокира достъпа на киберпрестъпниците до вашите системи.

· Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето вируси и зловреден софтуер са резултат от техники за социално инженерство, които мамят нищо неподозиращи хора да отварят заразени прикачени файлове или да кликват върху връзки към уебсайтове, които съдържат зловреден софтуер.

· Инсталирайте антивирусен, анти-малуер и анти-рансъмуер софтуер, като същевременно активирате автоматични актуализации, така че вашата система да е защитена от злонамерен софтуер.

· Помислете за внедряване на интегрирано решение за киберзащита, което комбинира създаване на резервни копия, анти-рансъмуер, антивирус, оценка на уязвимостта и управление на ъпдейтите в едно решение. Интегрираното решение е лесно за използване, ефективно и надеждно.

Научете повече за това как можете да защитите данните си на: https://www.acronis.com/en-us/blog/posts/celebrating-final-world-backup-day

Advertisement

Прочетете повече за резултатите от проучването за Световната седмица на киберзащитата през 2020 г. тук: https://www.acronis.com/en-us/blog/posts/results-are-cyber-protection-week-2020-survey

За Acronis

Acronis определя стандарта за киберзащита чрез иновативно създаване на резервни копия, анти-рансъмуер, възстановяването след срив, съхранение, синхронизиране и споделяне на корпоративни файлове. Благодарение на своята всепризната технология за активна защита, базирана на изкуствен интелект, удостоверяването на данни, базирано на блокчейн, и уникалната хибридна облачна архитектура, Acronis защитава всички данни във всяка среда – включително физическа, виртуална, облачна, приложна, при мобилни натоварвания – всичко това на ниска и предвидима цена.

Основана в Сингапур през 2003 г. и учредена в Швейцария през 2008 г., към настоящия момент Acronis има повече от 1500 служители на 33 локации в 18 държави. На решенията на Acronis се доверяват повече от 5,5 милиона потребители и 500 000 предприятия, включително 100% от компаниите на Fortune 1000. Продуктите на Acronis се предлагат от 50 000 партньори и доставчици на услуги в над 150 държави на повече от 30 езика. Научете повече на acronis.com.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement