Connect with us

Култура

Проф. Ричард Докинс за първи път в България

Avatar

Публикувано

на

10 Richard Dawkins

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от светилата в науката и вероятно най-известния атеист в света – еволюционния биолог професор Ричард Докинс, автор на „Себичният ген“, „Делюзията Бог“ и „Сказанието на прадедите“. Професор Докинс пристига в България по покана на издателство „Изток-Запад“ и Британски съвет, за да се срещне със свои читатели и да участва в петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката от 14 до 17 май 2015г.

Ричард Докинс е британски етолог, еволюционен биолог, атеист и хуманист, с над 10 книги и над 2 милиона продадени копия на само една от тях. Става известен през 1976 г. още с първата си книга „Себичният ген“, а провокативният бестселър „Делюзията Бог“, публикуван и у нас от издателство „Изток-Запад“ преди няколко години, му носи световна слава. Обявен за един от “четирите конника на новия атеизъм“, той посвещава огромна част от своя живот на разпространението на рационалния поглед към света, на еволюционните идеи и научното самосъзнание, сблъсквайки се в публични дебати с редица теолози и дори колеги учени.

SSF2015_poster50x70WEB3Презентацията на проф. Докинс на Софийския фестивал на науката ще бъде на 16 май (събота) от 18:30ч. на Голяма сцена на Театър София. За първото си посещение в България той е избрал темата „По-странна отколкото можем да предположим“. Заглавието е заимствано от Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който казва „Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна отколкото предполагаме, а по-странна отколкото можем да предположим.“

Интересът към посещението на проф. Докинс у нас е изключително голям – всички билети от пуснатите в продажба за презентацията му бяха изкупени само за 1 ден. За тези, които не са успели да си закупят билети, ще има още една възможност – организаторите подготвят няколко допълнителни зали в непосредствена близост, където презентацията ще се предава на живо на видео екрани. Билетите за тях ще бъдат пуснати в продажба една седмица преди началото на Софийския фестивал на науката. Зрителите в допълнителните зали, както и тези в големия салон на Театър София, ще могат да задават въпросите си чрез социалната мрежа Twitter като използват хаш-тага на фестивала #SofiaSciFest.

Издателство „Изток-Запад“ ще предлага книгите му на фестивала и е предвидено проф. Докинс да дава автографи на свои почитатели, както и да се срещне с читатели в новата книжарница на издателството. Информацията за тези срещи ще бъде обявена допълнително.

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. По традиция четирите дни на фестивала, от 14 до 17 май, ще предложат богата програма от над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание. Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Ирландия, Полша и Испания, за да покажат красотата на науката.

Advertisement

През 2015-та Софийският фестивал на науката отбелязва своя 5-годишен юбилей със забележителна по своя размах програма. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство с Мтел и Столична община. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува, затова събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Освен презентацията „По-странна отколкото можем да предположим“ на световноизвестния еволюционен биолог проф. Ричард Докинс, на фестивала тази година ще видим още двама значими британски учени. Професорът по невронауки и ръководител на департамента по офталмология на Университета Оксфорд Ръсел Фостър ще говори за „Светлината, часовниците и съня“ – как  светлината създава и регулира 24-часовите циркадиеви ритми и съня. Президентът на Обществото за защита на грозните животни Саймън Уот, биолог и водещ на популярно научно предаване по БиБиСи, ще ни провокира да мислим за биологичното разнообразие с комедийната вечер „За жабите и хората“.  Британският илюзионист DMC, познат от предаването „Отвъд магията“ на National Geographic Channel, ще покаже на живо как особеностите на човешкия мозък могат да бъдат използвани, за да виждаме невероятни и привидно магични неща.

Доц. д-р Леандър Литов ще поведе неизлечимо любопитните на „Виртуална разходка из ЦЕРН“ с помощта на технологиите и колегите му от различни страни, които работят по най-големия експеримент на човечеството. Астрофизикът и главен редактор на сп. „BBC Знание“ д-р Владимир Божилов, ще разкрие „Мистерията на квазарите“. Химикът, докторант в Универеситета Упсала в Швеция Божидар Стефанов ще разкрие малко „Зла химия“ – кога водата може да стане отровна, какво е общото между миризмата на горяща дума и тероризма, защо не бива да се пие вино по време на сафари и други химични истории. Светлин Петков, докторант в Единбургския университет и Виктория Атанасова  от Нов български университет ще говорят за „Изкуствен интелект – от мечтата на Тюринг до ръба на познанието днес“. Ирландският учен и постдокторант в Института Макс Планк Порик Флъд ще разкаже „Защо са ни необходими ГМО продукти“ и защо смята, че технологиите за генно модифициране са важни за оцеляването на човешката цивилизация. Докторантката по химия Моника Коперска от Полша ще разкрие „Ще изяде ли мишката книжката?“ или кой е най-надеждният начин за съхраняване на информация. Испанският математик Едуардо де Кабазон ще смае публиката с „Големи, огромни и чудовищни числа“, а българските математички от Центъра по забавна математика ще му пожелаят „Късмет, Жоро!“ със своето шоу за вероятността да спечелим от хазартни игри.

Специален акцент на фестивала тази година е дебатът „Стволовите клетки – да бъдат или не?“. Медицината залага големи надежди на лечението със стволови клетки, които да изградят здрава система в един болен организъм и така да излекуват човека. Възможността да се вземат стволови клетки от човешки ембриони обаче поставя редица етични въпроси, които вълнуват хората навсякъде по света. Участват юристът и преподавател по Медицинско право и биоправо Стоян Ставру, и генетикът проф. Румен Панков, зам.-ректор на СУ „Кл. Охридски“.

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2015 година. Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg. Освен събития, фестивалът предлага и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите науката в действие. Шатра „Експлораториум“ и „Зона 42“ ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет.

Advertisement

На 14 и 15 май е специалната Училищна програма за организирани групи от ученици. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география. Пълната училищна програма можете да намерите онлайн http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/schools. Специален акцент тази година са презентациите „Интернет за всички – как да сърфирам безопасно в мрежата“, разработени в партньорство с Мтел.

Достъпът до всички събития за деца и за повечето от събитията за възрастни, както и до шатрите с демонстрации, е свободен. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд „Информация“ на фестивала. Местата са ограничени и пропуските ще се раздават до изчерпване на количествата. От 20 април до 13 май пропуски могат да се взимат от рецепцията на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София (в работни дни).

Някои от събитията са с билети, както е указано в програмата. По традиция билетите са на достъпната цена от 5 лв., а за пенсионери и деца до 18г. са по 4лв. Могат да бъдат закупени от касата на Театър София и онлайн чрез сайта на театъра www.sofiatheatre.eu.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство с Мтел и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Основни партньори са Aurubis, Siemens, Издателство „Изток-Запад“, BEA Solutions, Dunkin’ Donuts, The Famous Grouse.

Advertisement

Институционални партньори са Администрацията на Президента, Президентски награди „Джон Атанасов“, Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Музейко, София Тех Парк, Форум Демокрит, Посолство на Ирландия, Полски институт – София, Институт Сервантес, Театър София, Централен куклен театър, Съюз на учените в България и др.

Медийни партньори са БНТ, National Geographic Channel Bulgaria, безплатен културен гайд „Програмата“, Метрореклама, bTV radio, Radio N-Joy, сп. BBC Знание, сп.БГ Наука, Geograf.BG, сп. Фото-мания, Sofia Globe.

Continue Reading
Advertisement