Connect with us

Кино

„Пурпурният връх“ оживява в кината и IMAX

Avatar

Публикувано

на

Гийермо дел Торо – човекът зад знакови кинопродукции като Лабиринтът на фавна, Хелбой, Мимикрия, Пасифик рим и сериала Заразата, се завръща като автор, режисьор и продуцент на свръхестествената мистерия ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ. Близо 10 години отнема на режисьора визионер да създаде поредния си шедьовър, чиято история написва още в далечната 2006. Страстен почитател на готическия роман, Дел Торо споделя, че отдавна е искал да направи филм в тази стилистика – злочеста любов на фона на свръхестествени събития и барокова визия, като същевременно създаде „един вид антиромантичен романс, отговор на въпроса какво е наистина да обичаш някого, какво е истинската любов на фона на романтичната такава”.

В  ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ младата американска писателка Едит Кушинг (Миа Вашиковска, Алиса в страната на чудесата) се влюбва в мистериозния английски аристократ Томас Шарп (Том Хидълстън, ОТМЪСТИТЕЛИТЕ) и следва него и загадъчната му сестра Лусил (Джесика Частейн) в страховитото им родово имение – място, изпълнено с тайни, които ще я преследват завинаги. Между желанието и мрака, мистерията и лудостта се крие истината зад ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ. Във филма участват още Чарли Хънам (Пасифик рим, сериалът Синове на анархията) и Джим Бийвър (сериалът Свръхестествено).

С ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ Гийермо дел Торо отдава почит на класическата сценография с разточителни костюми и декори, използва плавни движения на камерата, като филмът съчетава традиционното с модерното. Родовото имение на семейство Шарп – самото то централен персонаж в лентата, е построено специално за филма след множество справки с фотографии на големите имения на Англия, които авторът пречупва през призмата на собствената си идея за къща, която „диша, кърви… и помни”. Повечето елементи са специално произведени за продукцията, а работата по декора на имението отнема близо шест месеца.

ПУРПУРНИЯТ ВРЪХ е с премиера в кината и IMAX този октомври.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement